Työmaan jälkeinen alatori kukkii ja palvelee

Lahden alatorilla on melkoinen historia. Alueella on ollut huoltoasema, vankila, suihkulähde ja kioski. Lahden kaupunginmuseon tutkija Riitta Niskanen näkee toiveissaan alatorilla viiden vuoden päästä lapsiperheitä ja vehreää puistomaisemaa.

puistot
Lahden alatori.
Meeri Niinistö / Yle

Nykyisessä muodossaan alatori syntyi vuonna 1878, kun kylä oli palanut ja Lahti kaavoitettiin, Lahden kaupunginmuseon tutkija Riitta Niskanen kertoo. Keskustan rakenne on vielä nykyäänkin sellainen kuin tuolloin kaavassa suunniteltiin.

Tuohon kaavaan muodostui kauppatori. Valtio lunasti alatorin tontit tarkoituksenaan rakentaa torin laidalle raatihuone eli käytännössä kaupungintalo.

- Silloin oli tähdellisempää rakennettavaa ja niin aika kului. Kaupungintalo rakennettiin sinne, missä se nyt on ja tämä alue jäi tyhjäksi, lukuun ottamatta vankilaa ja bensa-asemaa, joka oli alatorilla vuodesta 1930 vuoteen 1950.

Ennen kaikkea tälle torille on mahtunut kaikenlaista toimintaa.

Riitta Niskanen

Alatorilla voi vielä ennen toriparkin rakentamista käydä katselemassa historian merkkejä. Alatorin laidalla on vanha yleinen käymälä ja 50-luvulla tehty patsas, joka sai nimen Herääminen.

- Ennen kaikkea tälle torille on mahtunut kaikenlaista toimintaa. Syysmarkkinoiden aikana tässä oli tivoli. 1990-luvulla viherrakenne muutettiin kivirakenteeksi, että alatorista tulisi erityisesti toiminnan paikka.

Toiveissa leikkipuisto ja vihreää

Alatorin nimen synnystä ei ole tarkkaa tietoa. Niskanen arvelee nimen juontavan siitä, että alatori on toria alempana.

- Se voi olla vaikea hahmottaa, mutta tori on paljon alempana. Ehkä nimi tulee siitä.

Ainakin tässä on viiden vuoden päästä komea puisto.

Riitta Niskanen

Niskanen kertoo, että alatorilla on juridisesti valtava merkitys. Alatori on arvokas alue ja sellaisena sitä kehitetään.

- Nyt paikka näyttää aika kulahtaneelta. Toiveissa on, että alatorista tulee oikea puisto. Esimerkiksi leikkivälineitä lisäämällä voitaisiin saada alueesta koko perheelle viihtyisä paikka.

Toriparkin työmaan jälkeistä alatoria on suunniteltu jo kovalla vauhdilla. Maanantaina valtuustossa selviää, tuleeko uudelle alatorille ajoramppi toriparkkiin vai ei.

- Tuleepa siihen ajoramppi tai ei, ainakin tässä on viiden vuoden päästä komea puisto, Niskanen lupaa.