Mitä jalostetumpi, sitä sairaampi - minkä rotuisen koiran sinä jättäisit hankkimatta?

Koirien liiallinen jalostaminen on johtanut siihen, että tietyiltä koirilta löytyy jo syntyessään rodulle tyypillisiä rakennevikoja ja sairauksia. Mitä koirarotua sinä välttelisit sen perinnöllisten sairauksien takia?

Osallistu
Nuori bostoninterrieri.
Bostoninterrierillä voi esiintyä ongelmia silmissä ja hengitysteissä.Ella Mikkola / Yle

Tiesitkö, että lyhytkalloiseksi jalostetun cavalier kingcharlesinspanielin aivot eivät mahdu enää sen aivokuoren sisään? Tylppäkuonoiseksi muokattu mopsi taas kärsii hengitysvaikeuksista ja sen silmät saattavat pullahtaa ulos päästä, jos talutushihnasta kiskaisee liian lujaa.

Alun perin kaikki rodut ovat olleet rakenteeltaan sellaisia, että ne ovat voineet elää ongelmitta. Nykyään edes leikkaukset eivät korjaa näitä perinnöllisiä vikoja, vaan koira saattaa joutua kärsimään vaivoistaan koko elämänsä ajan.

Liiallisen jalostamisen ja sisäsiittoisuuden ongelma on se, että koira saa isältään ja emältään samat geenit. Tällöin perimän monimuotoisuus katoaa ja sairaudet lisääntyvät.

Vastaa kyselyyn

Suora linja haluaa selvittää, minkä rotuiset koirat ovat ihmisten mielestä ylijalostettuja ja mikä on tässä suhteessa roduista kaikkein pahin.

Kerro meille, mitä koirien liikajalostamiselle pitäisi mielestäsi tehdä. Voisiko sairaita rotuja kieltää lailla? Hankkisitko koiran, jos tietäsit jo etukäteen sen olevan sairas?

Mitä koiraa et hankkisi sen perinnöllisten sairauksien takia? Vastaa alla olevaan kyselyyn.

Kysely on päättynyt maanantaina 13.5. Kokoamme vastaukset ja koostamme jutun aiheesta viikon 20 aikana. Kiitos kaikille vastanneille!

Muokattu 10.5. klo 09:06. Kyselylomakkeen Sukupuoli-kohdasta on poistettu tarkenne "biologinen". Lisäsin sen lomakkeen tekovaiheessa esitelläkseni kysymyksen tarkenteiden lisäämistä toimittajalle. - Jarno Liski, toimittaja.