Romanialaisperhe kerjää rahaa kotimaassa odottaviin velkoihin

Jyväskylässä pakettiautossa asuvalle ja kerjäämällä rahaa haalivalle perheelle ei ole ollut tarjolla mitään apua. Helsingissä ja Tampereella kerjäläisille on perustettu päiväkeskuksia, joissa he voivat peseytyä ja tehdä ruokaa. Jyväskylässä kerjäävän perheen puhtaus on yksityisen ihmisen suopeuden varassa.

Kotimaa
Kaksi romanikerjäläisten lasta kuuntelee lastenvaunuissa haitarin soittoa.
Yle Keski-Suomi / Terri Niemi

Maria ja Grigore saapuivat kahden lapsensa kanssa Suomeen maaliskuun alussa. Turusta perheen matka kävi Tampereen kautta Jyväskylään, missä he ovat olleet nyt kuukauden. Perheen kotina on pakettiauto ja työnä haitarinsoitto.

- Ajattelimme, että täällä voimme paremmin tienata rahaa, jota tarvitsemme laskujen maksamiseen Romaniassa, perheen isä Grigore kertoo.

Perheellä on kotikylässä rakenteilla talo, jonka rakentamiseen perhe on lainannut 1500 euroa. Velalla on armottoman kova korko, ja muutamassa kuukaudessa velkasumma on kasvanut 4000 euroon. Suunnitelmana oli riipiä rahat kokoon Suomessa, mutta toisin on käynyt. Työtä ei ole löytynyt, eikä perhe ole kerjäämällä rikastunut.

- Saamme päivässä kokoon 20-25 euroa. Rahalla joudun tankkaamaan auton ja ostamaan lapsille ruokaa. Taskuun jää ehkä 10 euroa, Grigore laskee.

Toiveena kotiinpaluu

Elämä Jyväskylässä on perheelle kovaa. Romanialaisilla ei ole oikeutta sosiaalitukeen, eikä kodittomien päiväkeskuksiin pääse lasten kanssa. Ainoa tuki on ollut veli perheineen sekä eräs paikallinen nainen, joka on antanut perheen peseytyä ja levähtää kotonaan. Perheellä ei ole tarkoitus jäädä Suomeen.

- Haluan maksaa laskuni ja saada taloni vapaaksi. Olen kysynyt Suomessa apua ja työtä kaikkialta. Toiveeni on palata takaisin Romaniaan heti, kun voin maksaa velkani ja elää normaalia elämää perheeni kanssa, Grigore toteaa.

Erityisen tukalaksi perheen tilanteen tekee se, että kolmas lapsi syntyy tämän kuun lopulla.

- Se on normaalia kristityn naisen elämää, lasten saaminen on Jumalan tahto. Kolmas lapsi kasvaa, kuten nämä kaksi vanhempaakin, perheen äiti Maria sanoo.

"Keski-Suomessa 30 kerjäläistä"

Romaniperheen lapsi saa syntyä suomalaisessa sairaalassa, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu, sitä perhe ei tiedä.

Eikä tiedä kukaan muukaan - esimerkiksi poliisilla on hyvin vähän toimivaltaa puuttua tilanteeseen.

- Jos poliisilla on epäilys, että lasten turvallisuus tai terveys ovat uhattuina, poliisi tekee ilmoituksen sosiaaliviranomaisille. Sen jälkeen vastuu ei ole enää poliisilla, vaan sosiaaliviranomaisilla, komisario Olli Hurtta Keski-Suomen poliisista sanoo.

Kerjääminen tai kaupustelu eivät ole järjestyslain mukaan kiellettyjä, mutta ne eivät saa häiritä yleistä järjestystä tai turvallisuutta.

- Pääosa Suomen kerjäläisistä tulee Romaniasta, joka on EU-valtio, ja EU:n sisällä maasta toiseen siirtyminen on luvallista. Poliisi ei voi puuttua heidän oleskeluunsa tai liikkumiseensa täällä, Hurtta toteaa.

Hurtan mukaan Keski-Suomessa on enimmillään liikkunut kerjäläisiä noin 30.

- Samat kerjäläiset liikkuvat maakunnassa useammissa taajamissa. Jyväskylän lisäksi heitä on nähty Jämsässä, Äänekoskella, Keuruulla ja Saarijärvellä.

* Romanien nimet muutettu 18.6.2013