Koe uusi yle.fi

Näin keskusteltiin: Sunnuntaikauppa sopii asiakkaan aikatauluun

Tulisi olla kauppiaan oma asia, pitääkö hän kauppansa auki pyhäpäivänä, sanoo moni Ylen nettisivulla aukioloaikojen rajoituksista keskustellut. Joukosta löytyy tosin heitäkin, jotka huolehtivat kaupan työntekijöiden vapaapäivistä.

talous
Tytöt shoppailemassa vaatekaupassa.
Yle

Tänä vuonna esimerkiksi Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, pääkaupunkiseudulla ja Tampereen keskustassa kaupat saavat pitää helatorstaina ovensa auki aluehallintoviraston poikkeusluvalla. Sen sijaan aluehallintovirasto on hylännyt ainakin Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun poikkeuslupahakemukset.

Kauppojen poikkeuksellista aukioloa on tänä vuonna perusteltu muun muassa sillä, että Suomeen arvioidaan tulevan tavallista enemmän venäläismatkailijoita. Venäjällä vietetään pitkää viikonloppua helatorstaille ajoittuvan Voitonpäivän vuoksi.

Muina perusteina ovat olleet esimerkiksi jääkiekon maailmanmestaruuspelit Helsingissä ja Tampereen keskustassa järjestettävä Tunne Tampere -kaupunkitapahtuma.

Yle kysyi yleisöltä pitäisikö kauppaan päästä aina myös pyhäpäivinä.

Sunnuntaina ehtii suunnitella

Helatorstai on monen mielestä kelpo kauppapäivä, eikä kirkkopyhiä tarvitse sotkea nykyisiin säädöksiin. Tätä mieltä oli myös nimimerkki Auki koska tahansa.

"Kirkkopyhien tai kirkollisesti merkittävien viikonpäivien ei pitäisi vaikuttaa kauppojen aukioloon. Sunnuntai ja arkipyhät ovat kirkon ja uskonnon peruja, eikä kirkon ja uskonnon pitäisi vaikuttaa minkäänlaiseen lainsäädäntöön."

NimimerkkiMishkertoi kannattavansa seitsemänpäiväistä kauppaviikkoa käytännön syistä.

Kyllä ne aukioloajat muodostuisivat ihan automaattisesti asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Nimimerkki Auki vaan

"Kun minä suunnittelen kaupassa käymistä, niin useimmiten parhaiten minulle sopisi juuri pyhäpäivinä. Silloin kun ei tarvitse tunkea sitä kauppareissua arjen muiden kiireiden sekaan. Kaupassa tulee käytyä useammin ja ostettua enemmän "turhaa", jos ei voi kauppareissulle varata kunnolla aikaa. Pyhäaukiolot on loistavia juuri siksi, ettei silloin tarvitse käydä kaupassa niin usein!"

Nimimerkki Veklu 45 ei puolestaan suosi sunnuntaiaukioloja.

"Kyllä voisi olla kiinni kaupat sunnuntaisinkin ja luonto kiittäisi. Ihmiset kyllä pystyvät suunnittelemaan kaupassakäyntinsä siten ettei joka päivä tarvitse käydä. Ei tarvitse heti saada kaikkea mitä mieli tekee."

Keskusteluun osallistunutta Tomppaa huoletti kaupan työntekijöiden jaksaminen.

"Ihan sääliksi käy niitä työntekijöitäkin kun joutuvat istumaan siellä sunnuntait ja pitkälle iltaan arkisin."

Toisaalta moni opiskelurahoja tai asuntolainarahoja tienaava kertoi tekevänsä sunnuntaivuoroja tuplapalkalla erittäin mielellään.

Valinnanvapaus on tätä päivää

Yleisesti ottaen keskustelijat kannattivat kauppiaiden oikeutta valita aukiololinjauksensa itse. NimimerkkiAuki vaanoli yksi kaupan omaa päätäntävaltaa peräänkuuluttaneista.

Ihan sääliksi käy niitä työntekijöitäkin kun joutuvat istumaan siellä sunnuntait.

Nimimerkki Tomppa

"Minkä ihmeen takia minkään viranomaisen pitäisi kertoa koska kauppaa saa pitää auki ja koska sinne saa mennä? Kyllä ne aukioloajat muodostuisivat ihan automaattisesti asiakkaiden tarpeiden mukaan. Vaikka kauppa olisi auki niin ei sinne tarvi mennä jos ei näe sitä tarpeellisena. Juhlapyhinä ABC:lla jonot kaupassa aamupäivästä iltaan asti."

Valinnan vapautta korostaa myös Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen keskiviikkona Yle Tampereen haastattelussa.

- Maailma on muuttunut. Nyky-yhteiskunta toimii 24/7, ja kaupan pitää vastata tähän haasteeseen.

Kansantalous kiittää sunnuntaishoppailijaa?

Tällä hetkellä esimerkiksi helatorstain aukiolo on lupien takana. Poikkeusluvan vähittäiskaupan auki pitämiseen saa erityisestä syystä.

Laki vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista sanoo erityisenä syynä pidettävän "liikkeen sijaintiin, matkailuun, yleisötapahtumaan tai vastaavaan tilanteeseen liittyvää tekijää, joka vaikuttaa palvelujen kysyntään". Jos väkeä on siis todistetusti liikkeellä paljon, saa kaupan pitää auki.

Tampereen keskustassa rajatulla alueella erikoislupaan riittää helatorstaina Tunne Tampere -tapahtuma.

Kirkkopyhien tai kirkollisesti merkittävien viikonpäivien ei pitäisi vaikuttaa kauppojen aukioloon.

Nimimerkki Auki koska tahansa

Kauppakamarin toimitusjohtaja on tyytyväinen, mutta kaipaa lupiin lisähöllennyksiä.

- Kauppakamarin kanta on se, että tulevaisuudessa olisi toivottavaa saada vielä vapaammat aukioloajat. Nimenomaan kaupunkikeskustat ovat kaupallisia keskittymiä, ja aukiolojen vapauttamisella tuettaisiin niiden kehitystä. Tietyt arkipyhät ovat jopa kansantaloudellisesti tärkeitä, sillä Suomi vetää tällä hetkellä paljon venäläisiä turisteja.