1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuulivoima puhaltaa Helsingin valtuustossa

Helsingin kaupunginvaltuutetut tahtovat tuulivoimaloita Helsinkiin. Yle Uutisten kyselyn perusteella Vihreät on vahvimmin tuulivoiman puolella, Kokoomus kahden vaiheilla. Tuulivoimayhtiöitä Helsinki ei kiinnosta, ellei kaupunki tasoita tietä läpi selvitysviidakon.

Vihreät ja vasemmistoliitto puoltavat vahvimmin tuulivoimaloiden rakentamista Helsinkiin. Kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat kahden vaiheilla. Kyselyyn vastasi 58% valtuutetuista. Kuva: Yle

Helsingin edustalle on merkitty alue merituulipuistojen selvittämistä varten jo kymmenen vuotta sitten, mutta tuulivoimayhtiöt eivät ole asiasta innostuneet.

Suomen Merituulen toimitusjohtaja Sami Kuitunen sanoo, että kaupungin pitäisi selvittää tuulivoiman mahdollisuuksia nykyistä pidemmälle.

- Vähintäänkin laitettaisiin asia kaikille viranomaistahoille lausunnoille ja ne voisivat esittää sitten oman näkemyksensä, onko se edes realistinen merkintä Helsingin edustalla.

Valtuutetut haluavat tuulivoimaa

- Sitten jos sieltä tulee vähänkin vihreää valoa, niin toki sitten varmaan hanketoimijat on kiinnostuneita, Kuitunen pohtii.

Helsingin kaupunginvaltuutetut tahtovat tuulivoimaloita Helsinkiin. Yle Uutisten kyselyn perusteella Vihreät on vahvimmin tuulivoiman puolella, Kokoomus kahden vaiheilla.

- Jotta kaupungin päästövähennys- ja uusiutuvan energian tavoitteisiin päästään, niin tuulivoima on tässä paletissa yksi vaihtoehto, sanoo Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö.

Ensin tarvittaisiin hanke

Kaavoittajan mielestä kaupunki on tehnyt voitavansa. Kaupunkisuunnitteluviraston diplomi-insinöörin Jouni Kilpisen mukaan täytyisi olla olemassa hanke, jota sitten yksityiskohtaisesti lähdettäisiin selvittämään.

- Koko Helsingin merialue on liian suuri tutkittavaksi. Kuvitellaan sinne nyt vaikka kaksikymmentä erilaista sijaintipaikkaa. Varmasti kenenkään rahkeet eivät riitä sellaiseen selvittämiseen.

Kokoomuksen ryhmyri Lasse Männistö on samoilla linjoilla.

- Kyllä kaupungin pitää olla tässä selvitystyössä sitoutuneena ja vahvasti mukana, mutta korostan, että ensin tarvitaan sitoutuneelta investoijalta, tuulivoimarakentajalta tahdonilmaisu. Ei kaupunki voi yksin lähteä puhtaalta pöydältä näitä hankkeita viemään eteenpäin.

Tuulivoimasta sanottua

Lasse Männistö (KOK) - jokseenkin samaa mieltä

"Tuulivoimarakentamisen on oltava mahdollista myös Helsingin alueella."

Matti Niiranen (KOK) - täysin eri mieltä

"Tuulivoimaloita en merialueiden rantaviivan tuntumaan kannata, niiden huomattavien maisemahaittojen ja mm. niiden linnustolle aiheuttamien merkittävien riskien johdosta."

Emma Kari (Vihr.) - Täysin samaa mieltä

"Jos otamme ilmastonmuutoksen tosissamme, emme voi jatkaa fossiilisten polttamista nykyiseen malliin. Siksi uusien investointien on kasvatettava reilusti uusiutuvien polttoaineiden osuutta energiantuotannossa."

Osmo Soininvaara (Vihr.) - Täysin eri mieltä

"Rakenamme kyllä tuulivoimaloita, mutta emme Helsingin kaupungin alueelle, koska täällä ei ole soveltuvia paikkoja."

Ville Jalovaara (SDP) - joksenkin eri mieltä

"Helsinkiin voidaan rakentaa jonkin verran tuulivoimaloita. Esimerkiksi Vuosaaren sataman kaltaisille tehdasalueille ja jossain määrin Helsingin edustalle merelle. Määrä tuskin kuitenkaan voi olla niin suuri, että sillä olisi merkittävää vaikutusta energiantuotantokapasiteettiin."

Veronika Honkasalo (Vas.) - täysin samaa mieltä

"Helsingin tulee paljon nykyistä enemmän satsata tuulivoimaloihin. Ehdottomasti."

Rene Hursti (PS) - en osaa sanoa

"Tuulivoimaloita, minne Helsinkiin?"

Seppo Kanerva (PS) - täysin eri mieltä

"Kun veteraanikansanedustajat vierailimme 3 vuotta sitten Tornion Outokummussa Röyttässä, oli sinne rakenteilla tuulivoimala, josta esittelijä kertoi, että se ei toiminta-aikanaan tule tuottamaan edes sitä, mitä se maksaa, mutta saatiinhan muutaman meukkaajan suut tukkoon. Monellakohan Helsingin edustan tarpeettomalla tuulimyllyllä saataisiin täkäläisten suut tukituiksi ?"

Helena Kantola (PS) - joksenkin samaa mieltä

"Tuulivoiman käyttöä tulisi lisätä, koska Helsinki sijaitsee meren rannalla."

Harri Lindell (PS) - joksenkin samaa mieltä

"Tuulivoimaloita voidaan rakentaa varsinkin merelle mutta ne eivät ratkaise energian tuotto kysymyksiä kaupungissamme eivät nyt eivätkä tulevaisuudessa."