Idän ja lännen taideperinteet kohtaavat Kuutti Lavosen ja piispa Arsenin yhteisnäyttelyssä

Lapinlahden taidemuseossa on avautumassa kuvataiteilijoiden ja ystävysten Kuutti Lavosen ja piispa Arsenin yhteisnäyttely Jälkiä matkalla. Lavonen uskoo, että kokemus rikastuttaa molempia taiteilijoita.

kulttuuri
Kuutti Lavonen ja Piispa Arseni ripustamassa taideteoksia.
Kuutti Lavonen ja Piispa Arseni ripustamassa taideteoksia.Toni Pitkänen / Yle

Pitkäaikaiset ystävät, Kuutti Lavonen ja piispa Arseni pitävät ensimmäistä kertaa yhteisnäyttelyn Lapinlahden taidemuseossa. Toistensa työt ovat heille ennestään tuttuja ja rakkaita.

- Ikonimaalauksesta väitetään, että se olisi jotenkin mielivaltaista. Siinä on kuitenkin ihan sama normaali anatomia pohjalla, samat valot ja varjot kasvoilla. Tämä on kaunis ja dynaaminen, figuuri on kultaisessa leikkauksessa ja siipi aukeaa sivuun, taidegraafikko Kuutti Lavonen kommentoi ystävänsä, kuvataiteilija piispa Arsenin enkelimaalausta.

- Tässä on valtavasti sävyjä ja elävyyttä. Tulee mieleen 1800-luvun lopun ranskalainen julistetaide ja toisaalta poptaide, teos on tätä aikaa, mutta sen juuret ovat kasvaneet moneen suuntaan, toteaa puolestaan piispa Arseni Lavosen värikkäästä Parisiana-teoksesta.

Jokaisen ihmisen uskonnollisuus on intiimi asia kuten jokaisen ihmisen seksuaalisuus.

Kuutti Lavonen

Muun muassa Tyrvään Pyhän Olavin kirkon kirkkomaalauksista tunnetun Lavosen ja ikonimaalari piispa Arsenin näyttely avautuu yleisölle 18. toukokuuta.

- Pyysin Kuuttia tänne Lapinlahdelle pitämään kesänäyttelyä. Hän pisti näyttelyn ehdoksi, että itse lähden mukaan. Itselleni oli yllätys, että tästä tuli yhteisnäyttely, mutta näin kävi, piispa Arseni kertoo.

Lavosen mukaan yhteisiin kiinnostuksenkohteisiin, kuten taidehistoriaan, perustunut ystävyys syvenee yhteisnäyttelyn kautta.

- Tämä on minusta haasteellisempaa kuin jos olisin tullut tänne Arsenin kutsumana vieraana. Tämä jättää meille paljon paremman keskinäisen jäljen ja kokemus on paljon rikastuttavampi ja voimakkaampi.

Valoisia ja kipeitä muistoja

Museossa on esillä molemmilta taiteilijoilta sekä uusia että vanhoja töitä. Teemana Jälkiä matkalla -näyttelyssä ovatkin elämän varrelta kertyneet muistot, joiden jäljet näkyvät teoksissa.

Jotkin teoksiin liittyvät muistot ovat valoisia, toiset synkempiä.

Itselleni oli yllätys, että tästä tuli yhteisnäyttely.

Piispa Arseni

- Täällä on yksi työ, jonka olen tehnyt Kreikassa. Se oli valoisa, mukava pysähdys elämässä, sai oppia uuden kielen ja vähän nähdä uutta kulttuuria. Minulla oli siellä niin suppea tuttavapiiri, että oli aikaa istua museossa piirtämässä. Lokakuusta huhtikuuhun museossa sai ihan omassa rauhassa luonnostella, piispa Arseni kertoo.

Lavosen viime vuonna tekemään litografiaan, Madonna di carminioon, puolestaan liittyy surullisia muistoja. Lavonen oli tuolloin Pariisissa kumppaninsa kanssa, kun he saivat huonoja uutisia Suomesta.

- Rakkaani sai puhelinsoiton, että hänen isänsä on kaatunut ja tajuton. Hän lensi Suomeen ja piteli isäänsä kaksi päivää kädestä kiinni, mutta tämä ei tullut enää tajuihinsa. Arvostin kovasti hänen isäänsä, ja tämä on työ, jossa on konkreettista surutyötä ehkä eniten.

Idän ja lännen kohtaaminen

Kuutti Lavosta ja Piispa Arsenia yhdistävät taiteen ja tutkijan työn lisäksi kiinnostus historiaan ja hengellisiin aiheisiin.

Vaikka Piispa Arseni onkin ikonimaalari ja Lavonen on erikoistunut Italian barokkiin, taiteilijoiden mukaan näyttelyssä ei kuitenkaan ole tarkoitus vertailla idän ja lännen kristillistä kuvaperinnettä.

- Vaikka näyttelyssä onkin paljon enkeleitä, ei teemana ole uskonto. Minä edustan taidetta enkä halua ottaa uskonnollisesti kantaa tähän näyttelyyn. Tämä on henkistä asiaa, Lavonen toteaa.

Vuoropuhelua työt käyvät sen sijaan ilmaisun tasolla. Kuvapareihin on Lavosen mukaan haettu joko muodon tai sisällön yhteyttä, parhaassa tapauksessa molempia.

- Yhdessä kuvaparissa on esimerkiksi värien lisäksi yhdistävä tekijä melankolinen tunnelma ja menetys.

Ikonimaalarille ja ortodoksipiispalle uskonto on luonnollisesti läsnä taiteessa. Lavoselle uskonnon merkitys hänen taiteelleen on monimutkaisempi kysymys.

- Tyrvään kirkon iso sakraalityö on vaikuttanut, kun silloin on joutunut pohtimaan niitä sisältöjä, joihin on etsinyt kuvallista ratkaisua. Lapsuuden uskoni olen tavallaan kadottanut. Jokaisen ihmisen uskonnollisuus on intiimi asia kuten jokaisen ihmisen seksuaalisuus.