1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-palveluita hoitamaan 20 - 30 aluetta

Sote-työryhmän malli pohjaa vahvoihin peruskuntiin. Nykyrakenteella sote-alueiden määrä voisi asettua 25:een. Metropolialueen sote-palveluiden järjestämisestä päätetään erikseen.

Sote-tilaisuus alkaa

Sosiaali- ja terveyspalvelut on tarkoitus järjestää 20 - 30 sote-alueen pohjalta.

Perustason sotepalvelualueet muodostuisivat 20 000 - 50 000 asukkaan kunnista. Vähintään 50 000 asukkaan kunnat voisivat järjestää laajan perustason sosiaali- ja terveyspalveluita. 

Yksi keskeinen kriteeri työryhmän mallissa on, että yhdellä työssäkäyntialueella voi olla vain yksi sote-alue ja vastuukunta.

Nykyrakenteella sote-alueiden todellinen määrä voisi asiaa valmistelleen työryhmän mielestä olla 25.

- Malli on hyvin lähellä sitä, mitä asiantuntijatyöryhmä esitti raportissaan jokin aika sitten (34 sote-aluetta). Meidän mallissamme sote-alueita on hieman vähemmän, koska haluamme, että erikoissairaanhoito ei pirstaloidu liikaa, työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo (kok.) totesi tiedotustilaisuudessa tänään keskiviikkona.

Jokainen sote-alue kuuluisi vaativammasta hoidosta vastaavaan erityisvastuualueeseen (Erva), joita olisi viisi. Ervoilla ei ole sosiaalihuoltoon liittyviä tehtäviä.

Työryhmän esitys pohjaa hallituksen ajamaan vahvojen peruskuntien malliin. Metropolialueen sote-palveluiden järjestämisestä päätetään erikseen.

- Metropolialueellakin noudatetaan samoja periaatteita kuin muuallakin maassa, mutta väestömäärä tarjoaa täällä mahdollisuuksia monenlaisiin ratkaisuihin, sanoi kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.).

Kuntalaisten tarvitsemien lähipalveluiden saatavuus on tarkoitus turvata sosiaali- ja terveyshuollon järjestämislaissa.

Sote-alueiden on määrä aloittaa toimintansa viimeistään vuoden 2017 alussa. Samalla nykyiset sairaanhoitopiirit lakkaavat.