Hölmöläis-ooppera opettaa: tyhmäkin voi olla viisas

Kansallisoopperan viides koululaisooppera Hölmöläiset saa ensi-iltansa Helsingissä tänään. Hölmöläisten avulla koululaiset pääsevät esiintymään, mutta myös tutkimaan Suomen historiaa.

kulttuuri
lapset, ooppera
Koululaisooppera Hölmöläisiä esittää 50 musiikkiluokkalaista Mikkolan koulusta.Yle
Andrea Louzolo ja Sifu Lee kommentoivat hölmöläisiä
Sifu Lee ja Andrea Louzolo kommentoivat hölmöläisiä.

Epäonnistuminen on kannattavaa ja mahdollista.

Jukka Linkola

Koululaisten esittämä ooppera Hölmöläiset saa ensi-iltansa tänään. Kansallisoopperan viides koululaisooppera on Jukka Virtasen kirjoittama ja Jukka Linkolan säveltämä.

Koululaisoopperat ovat perinteisesti peilanneet tarinoissaan suomalaisuutta, niin myös nyt aiheeksi valikoituneet kansantarut hölmöläisistä. Oopperassa nähdään tuttuja tarinoita, Hölmöläisukko ja Eukko esimerkiksi kalastavat kuhaa heinäpellosta.

Säveltäjä Jukka Linkolan mukaan tuttu taru hölmöläisistä kätkee yhä akuutin opetuksen.

- Hölmöläiset on oiva tarina opettaa ihmisille, että epäonnistuminen on kannattavaa ja mahdollista. Eli elämässä ei aina tarvitse onnistua ja aina voi nauraa itselleen.

Oopperan aihepiiriä käsitellään koulussa usean oppiaineen kautta. Hölmöläisten avulla tutustutaan kansantarinoihin, talonpoikaiselämään ja kansallisiin juhlaperinteisiin.

Lapset kuin ammattilaiset

Hölmöläisten ohjaajan Juulia Tapolan mukaan tarinan kautta haluttiin myös päästää lapset käsittelemään erilaisuutta ja epäonnistumista.

- Hölmöläisten avulla päästiin käsittelemään näkökulmaa, että hölmöys ja erilaisuus eivät olekaanvälttämättä huonoja asioita, vaan persoonallisia ominaisuuksia!

Esiintyjiksi valikoitui tänä vuonna 50 vantaalaisen Mikkolan koulun 10-12-vuotiaita musiikkiluokkalaisia. Heidän rinnallaan lavalle nousevat oopperalaulajat Ritva-Liisa Korhonen, Aki Alamikkotervo ja Riku Pelo.

Ohjaaja Juulia Tapola kohteli koululaisia kuin ammattilaisia.

- Kun näyttelijät ovatkin noin nuoria, niin omaa kieltä joutuu tarkkailemaan, että he varmasti ymmärtävät, mistä puhun. Muuten työ on aivan samanlaista, kuin oopperalaulajien kanssa.

"Hölmöläiset - hölmöjä hauskanpitäjiä"

Vaik on aika hölmö, niin voi olla viisas.

Sifu Lee

Koululaiset ovat harjoitelleet Hölmöläiset-oopperaa mielellään. Oopperassa jokainen pääsee laulamaan, tanssimaan ja näyttelemään. 11-vuotias Sifu Lee odottaa innolla ensi-iltaa.

- Ei ole eka kerta kun näyttelen, ja tää on ollu tosi, tosi kivaa. Mä oon niin innoissani, että voisin ihan huutaa ilosta.

Hölmöläisten tarina on avautunut koululaisille - he ovat hölmöjä, mutta hauskoja, tai ainakin hölmöläiset osaavat pitää hauskaa. Neljäsluokkalainen Andrea Louzolo ja Sifu Lee uskovat, että oopperan sanomakin on yksinkertainen:

- Vaik on aika hölmö, niin voi olla viisas.