Kauppajärjestö WTO saa ensimmäistä kertaa johtajan Latinalaisesta Amerikasta

Brasilialainen Roberto Azevedo on samalla myös ensimmäinen kehittyvistä BRICS-maista tuleva WTO-johtaja.

talous
Roberto Azevedo
Roberto Carvalho de Azevedo lehdistötilaisuudessa Brasilian suurlähetystössä Genevessä 8.5.2013Martial Trezzini / EPA

Maailman kauppajärjestö WTO:n uudeksi pääjohtajaksi on nimetty brasilialainen Roberto Azevedo, järjestö kertoo. Hän seuraa tehtävässä ranskalaista Pascal Lamya, jonka kausi päättyy elokuun lopussa. Pääjohtajaksi havitteli myös muun muassa Meksikon entinen kauppaministeri Herminio Blanco.

Uuden johtajan valinta vei puoli vuotta. Järjestö valitsee johtajan yksimielisyyteen päästyään, ei varsinaisesti äänestämällä.

- Azevedo johti jokaisella kierroksella, kuvailee valintaa johtanut Pakistanin lähettiläs Shahid Bashir.

Azevedo on toiminut maansa WTO-lähettiläänä vuodesta 2008.

Tämä ei ole voitto vain Brasilialle, tai maiden ryhmälle, vaan WTO:lle.

Dilma Rousseff

- Tämä ei ole voitto vain Brasilialle, tai maiden ryhmälle, vaan WTO:lle, Brasilian presidentti Dilma Rousseff onnitteli Azevedoa lausunnossaan. Tieto valinnasta tuli julkisuuteen jo eilen, kun Brasilian hallitus kertoi Azevedon menestyksestä.

Myös Meksiko on onnitellut Azevedoa lämpimästi. Meksikon Herminio Blancoa pidettiin Yhdysvaltojen suosikkina tehtävään. Azevedo on luonut itselleen imagoa konsensuksen rakentajana.

Azevedon tulikaste tulee olemaan joulukuussa Balilla Indonesiassa järjestettävä WTO:n ministeritapaaminen. Asiantuntijoiden mukaan hänen on rakennettava yhteyksiä nopeasti, jotta WTO:lla olisi mahdollisuuksia menestykseen Balilla. Takana ovat Dohan neuvottelut, jotka päätyivät umpikujaan vuonna 2011 kestettyään vuosikymmenen. WTO perustettiin 1995.

Lähteet: AFP, Reuters