Emeritusprofessori tiukkana: Sote-uudistus vaikenee tasa-arvosta

Emeritusprofessori muistuttaa, että Suomi on edelleen OECD-maiden epätasa-arvoisin maa hoidon laadussa eri tuloluokkien välillä, eikä sote-uudistus hänen mukaansa vaikuta tuovan muutosta asiaan.

sote-uudistus
Martti Kekomäki
Martti Kekomäki A-Studion vieraana 8.5.2013Yle

A-studion keskiviikon lähetyksessä sote-uudistusta suomittiin, kun terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki oli tiukkana uudistuksesta puuttuvista terveydenhuollon ongelmista.

- Kansilehdellä puhutaan oikeudesta, tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta peräti neljä kertaa, mutta sen jälkeen näistä vaietaan täydellisesti puhumattakaan siitä, että näille asetettaisiin jotain mittareita. Paperi vaikenee siitä, että olemme edelleenkin OECD-maiden epätasa-arvoisin maa. Hännänhuippu, Kekomäki sanoo.

Emeritusprofessorin mukaan Suomen terveydenhuolto on kuin luokkayhteiskunnasta.

- Yksikään näistä ihmisistä jotka istuvat komiteoissa eivät turvaudu perusterveydenhuollon palveluihin Suomessa. Nauramme diktatuurimaiden yläkasteille, näkemättä että olemme rakentaneet omaan maahamme samanlaisen systeemin.

Sote-ryhmää vetänyt Petteri Orpo (kok.) kertoi että uudistus pyrkii korjaamaan epätasa-arvon ongelmaa pohjalta.

- Pyrimme kaventamaan terveyseroja parantamalla julkisen terveydenhuollon tasoa. Parannamme niiden ihmisten asemaa, jotka joutuvat jäämään sen huonon, heikkenevän terveydenhuollon varaan. Niiden, joilla ei ole työterveydenhuoltoa tai varaa käydä yksityisellä lääkärillä, Orpo sanoo.