Saarakkala: Täyshuntu alentaa naista

Lakialoite kasvot peittävien huivien kieltämiseksi ja sikhimiehen turbaanikielto herättivät keskustelua illan A-studiossa.

Bussikuskina työskentelevän sikhimiehen kielto käyttää uskontoonsa kuuluvaa turbaania työssänsä kirvoitti kovan väittelyn uskonnollisesta vaatetuksesta A-studion illan lähetyksessä.

- Hän käyttää sitä vapaaehtoisesti, mutta on syytä epäillä, että täysin hunnutetut naiset eivät aivan vapaasta tahdostaan pidä näitä huntuja. En näe näitä toisiinsa liittyvinä asioina, sanoo kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.).

Saarakkala teki viime viikolla lakialoitteen kasvot peittävien huntujen kieltämiseksi Suomessa.

- Täyshuntu alentaa naista ja estää häntä toteuttamasta itseään. Poliitikkojen pitää puuttua tällaiseen, aivan kuten poikien ympärileikkauksiin, joissa puututaan yksilön koskemattomuuteen, Saarakkala sanoo.

Huivit pois omasta aloitteesta

Helsingin yliopiston Islamin tutkija Sylvia Akar pitää kieltoa tarpeettomana.

- Tuntuu ristiriitaiselta, että edustaja puhuu ihmisoikeuksista, mutta haluaa kieltää naisia pukeutumasta siten kuin he itse haluavat. Se ei kuulu suomalaiseen oikeuskäytäntöön tai tapakulttuuriin, että lähdetään ihmisten pukeutumista määrittelemään lailla, Akar sanoo.

Suomessa asuvien musliminaisten aseman parantamisen pitäisi Akarin mukaan lähteä heistä itsestään.

- En kiellä etteikö monissa muslimimaissa olisi naisilla erittäin suuria ihmisoikeusongelmia, mutta se ei tarkoita, että Suomessa asuvat muslimit olisivat välttämättä sorrettuja. Jos toivotaan, ettei huiveja käytettäisi, annetaan muslimiyhteisöjen itse hoitaa asia. Kun naiset itse voimaantuvat suomalaisessa yhteiskunnassa, he voivat päättää, ettei kasvohuivia tarvita, Akar ehdottaa.