Petri Kejonen: Suomen paikka Rupertin karttapallossa

Suomi on vuosikymmeniä pyristellyt irti idän otteesta. Suomettumisen alla eteni lännettyminen. Kirkkaimpana kruununa Suomen jäsenyys Euroopan unionissa. Rupert Murdoch ei ole tästä projektista kuullut.

Yle Blogit
Petri Kejonen.
Petri Kejonen.Lassi Seppälä / Yle

Suomessa näkyvä uusi televisiokanava Fox kuuluu mediaporho Rupert Murdochin mediaimperiumiin. Kanava esittää hauskaa ohjelmaa nimeltä Wipeout. Siinä ihmiset kävelevät liukkailla ja vaarallisilla telineillä, isojen vesialtaiden päällä. Usein ihminen liukastuu ja lätsähtää veteen.

Kilpailijat edustavat omaa isänmaataan, aivan kuten kansanvälisissä urheilukilpailuissa. Suomikin on mukana. Amerikkalainen mediayhtiö on niputtanut Suomen mielenkiintoisesti. Suomi ei kisaa Ruotsin tai Norjan kanssa. Suomen kanssa kisaavat Venäjä, Kazakstan ja Ukraina.

Nyt kun tuuli puhaltaa lännestä, kannattaa katsoa karttapalloon. Suomen on hyvä lätsähtää veteen Venäjän, Kazakstanin ja Ukrainan kanssa. Vanhaa itäallergiaa ei kannata potea. Itäisten kumppanien kanssa on tullut menestystä: Marion Rung voitti Sopotin laulukisat kahdesti. Idänkauppa ylläpiti suomalaista hyvinvointia.

Tässä olisi työtehtävä ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbille. Voittaa Wipeoutissa Venäjä, Kazakstan ja Ukraina. Idänkaupassa jatkuisi iloinen läträäminen.

Petri Kejonen
kirjoittaja on Radion ajankohtaistoiminnan päällikkö