USA:n mustat äänestivät ensi kertaa valkoisia innokkaammin vuonna 2012

Mustat olivat ainoa väestöryhmä, joiden äänestysvilkkaus kasvoi edellisistä presidentinvaaleista.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa mustien äänestysvilkkaus ohitti marraskuun presidentinvaaleissa ensi kertaa valkoisten äänestysvilkkauden, kertoo tuore tutkimus.

Mustat olivat ainoa väestöryhmä, joiden äänestysvilkkaus kasvoi marraskuun vaaleissa. Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston tutkimuksen mukaan mustista äänioikeuttaan käytti 66,2 prosenttia, kun neljä vuotta aikaisemmin luku oli 64,7 prosenttia.

Muiden valkoisten kuin latinojen äänestysvilkkaus puolestaan laski 66,1 prosentista 64,1 prosenttiin.

Latinoista äänesti 48 prosenttia, kun vuonna 2008 heidän äänestysvilkkautensa oli 49,9 prosenttia. Aasialaistaustaisten äänestysvilkkaus pysyi ennallaan 47 prosentissa.

Mustien äänestysvilkkauden kasvun takana ovat yli 45-vuotiaat keski-ikäiset sekä yli 65-vuotiaat. Nuorten eli 18 - 24-vuotiaiden äänestysinto sen sijaan väheni kaikissa väestöryhmissä.

Kaiken kaikkiaan presidentinvaalien äänestysvilkkaus oli 61,8 prosenttia, kun se vuoden 2008 vaaleissa oli 63,6 prosenttia.

Yhdysvaltalaisista äänioikeutetuista runsaat 71 prosenttia on valkoisia ja 12,5 prosenttia mustia. Latinoja on vajaat 11 prosenttia ja aasialaisperäisiä nelisen prosenttia.

Vuonna 1996 vähemmistöjen osuus äänioikeutetuista oli vain kuudesosa.

Äänioikeuttaan käyttäneiden valkoisten kokonaismäärä väheni, vaikka valkoisten väestönkin määrä on kasvanut. Muissa ryhmissä äänestämässä käyneiden määrä kasvoi.

Lähteet: AP, Yle Uutiset