1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin: Turvaamme koko planeetan

Voitonpäivää juhlivan Venäjän presidentti painotti juuri venäläissotilaiden estäneen natsien suunnitelmat ja vapauttaneen Euroopan.

Ohjuslavetteja Voitonpäivän paraatissa Moskovassa.

Venäjä on juhlinut näyttävin menoin voittoa toisessa maailmansodassa. Moskovan Punaisella torilla järjestetyssä voitonpäivän paraatissa presidentti Vladimir Putin ylisti venäläisten veteraanien ratkaisevaa panosta natsi-Saksan kukistamisessa.

- Sotilaamme vapauttivat Euroopan ja saavuttivat voiton. Muistakaamme aina, että Venäjä, tai Neuvostoliitto, esti natsien suunnitelmat.

Samalla hän vannoi Venäjän johdon tekevän kaikkensa maansa ja maailman turvaamiseksi.

- Muistamme liian hyvin millainen tragedia sota on ja teemme kaiken voitavamme, ettei kukaan enää koskaan uskalla uhata lapsiamme, kotejamme ja maatamme. Teemme jatkossakin kaikkemme planeettamme turvallisuuden vahvistamiseksi, Putin sanoi puheessaan.

Paraatiin osallistui raskasta kalustoa ja 11 000 sotilasta. Presidentti Putin on ottanut keskeiseksi tavoitteeksi Venäjän asevoimien uudistamisen Neuvostoliiton romahdusta seuranneen rappion jäljiltä.

Yli 175 000 poliisia ja sotilasta määrättiin huolehtimaan siitä, että voitonpäivän juhlallisuudet sujuvat rauhallisesti.