Ulkoministeriö vahvisti: Jemenissä siepatut vapautuneet

Yli neljä kuukautta kestänyt sieppaus on päättynyt, vahvistaa ulkoministeri Erkki Tuomioja. Hänen mukaansa Suomi ei maksanut vapauttamisesta lunnaita.

Jemenin sieppaus
Suomalaiset siepatut Atte ja Leila Kaleva tiedotustilaisuudessa Omanin Muscatin lentokentällä 9. toukokuuta.
Suomalaiset siepatut Atte ja Leila Kaleva tiedotustilaisuudessa Omanin Muscatin lentokentällä 9. toukokuuta.

Jemenin pääkaupungissa Sanaassa joulukuussa siepatut suomalainen pariskunta Atte ja Leila Kaleva ja itävaltalainen Dominik Neubauer ovat vapautuneet, vahvistaa Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Suomalaiset ovat Itävallassa sairaalassa ja palaavat Suomeen mahdollisimman pian, Tuomioja kertoi ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa torstai-iltana.

Hänen tietääkseen vapautetut ovat suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta hän muistuttaa, että pitkä sieppaus ei ollut vain fyysinen koettelemus, vaan raskas myös psyykkisesti. On kuitenkin heidän oma asiansa, haluavatko he kertoa, miten he voivat ja mitä heille sieppauksen aikana tapahtui, Tuomioja painotti.

Tuomioja: Kaikkea ei voida kertoa

Tuomioja kiitti Itävaltaa, Omania, Jemenin viranomaisia sekä muita kansainvälisiä yhteyksiä yhteistyöstä. Itävalta hoiti suhteet Omaniin, jonka avulla siepatut vapautuivat, Tuomioja sanoi.

Hänen mukaansa Suomi ei maksanut vapauttamisesta lunnaita, eikä sieppaajia vastaan hyökätty sotilaallisesti, mutta muutoin Tuomioja oli vaitonainen vapauttamisen vaiheista.

Hän sanoi, että monenlaisia yhteyksiä on ollut, kaikista Suomella ei ole edes tietoa, ja osasta ei voitaisi myöskään kertoa. Suomen viranomaisilla oli kuitenkin koko ajan se tieto, että siepatut olivat hengissä, Tuomioja sanoi.

Hänen mukaansa se, keitä sieppaajat olivat, on vaikea kysymys Jemenin kaltaisessa maassa, jossa rajanveto heimojen edustajien ja islamistiverkosto al-Qaidan välillä voi olla hyvin hankalaa.

Lunnaita koskeneeseen kysymykseen hän tähdensi, että Suomi pitää kiinni kansainvälisistä sopimuksista, jotka kieltävät terrorismin rahoittamisen. Lunnaat ovat siinä päälähde, jopa suoranaista liiketoimintaa, hän sanoi.

Suomi varoittaa matkustamasta Jemeniin

Suomen viranomaisten kiittävät myös siepattujen läheisiä siitä, että nämä ovat suuresta huolestaan huolimatta pysyneet rauhallisina koko 140-päiväisen koettelemuksen ajan, Tuomioja sanoi. Kiitokset saivat myös Suomen tiedotusvälineet siitä, että ne eivät julkaisseet siepattujen turvallisuuden vaarantavia tietoja.

Jemeniin on edelleen hyvin vaarallista matkustaa, ulkoministeriö varoittaa. Sieppausriski on todellinen, eivätkä kaikki tapaukset pääty yhtä onnellisesti, Tuomioja sanoo.

Ulkoministeriö suositteleekin välttämään kaikkea matkustamista Jemeniin ja kehottaa siellä jo olevia suomalaisia poistumaan välittömästi.