1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntijan arvio: Kaappaajien vaatimuksiin suostuttu jollain tavoin

Asiantuntijan mukaan kaappaamisiin liittyy riskejä, eikä niitä lähdetä tekemään ihan pienillä rahoilla. Jos Kalevan pariskunnan tausta ei ollut kaappaajien tiedossa, saattoi se helpottaa prosessia.

Jemenin sieppaus

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvelee, että kaappauksessa oli taustalla jemeniläinen heimo, joka tavoitteli taloudellista tai poliittista hyötyä.

Sen sijaan hän epäilee sitä, että terroristiverkosto al-Qaida olisi ollut sieppauksen takana. Siinä tapauksessa kaikki olisi voinut loppua paljon huonommin. Rajanveto al-Qaidan ja muiden ryhmien välillä on kuitenkin Jemenissä vaikeaa.

Yle Radio Suomen Ajantasan haastatteleman Aaltolan mukaan Jemenissä toimii monenlaisia radikaaleja ryhmiä. Tilanne Jemenissä on hänen mukaansa varsin kaoottinen. Hallituskin on usein sidoksissa heimoihin.

Se, että neuvotteluja käytiin Omanin kautta, kertoo jotakin, mutta vaikea siitäkin on päätellä, mikä ryhmä kaappauksen toteutti, sanoo Aaltola.

Ihmisten kaappaaminen on hänen mukaansa Jemenissä bisnestä, jossa kaapatuista maksetaan lunnasrahoja. Ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa kerrottiin, ettei Suomi maksanut, mutta Aaltolan mukaan kaappaukset ratkeavat yleensä niin, että jonkinlaista taloudellista hyötyä kaappaajat saavat.

Summat ovat yleensä aika huomattavia. Kaappaamisiin liittyy riskejä, eikä niitä lähdetä tekemään ihan pienillä rahoilla, Aaltola sanoo.

Kaappauksen ratkaisi jollain tavalla se, että sen taustalla oleviin vaatimuksiin on jollain tavalla suostuttu.

Aaltolan mukaan on vaikea arvioida, oliko Atte Kalevan sotilastaustalla tekemistä sieppauksen kanssa. Hän ei kuitenkaan lähtisi hakemaan taustalta mitään salaliittoja. Kalevan pariskunta voi itse myöhemmin kertoa, mikä oli heidän motiivinsa lähteä Jemeniin.

Jos Kalevan pariskunnan tausta ei ollut kaappaajien tiedossa, saattoi se helpottaa prosessia. Paljon kimurantimmaksi olisi mennyt, jos kaapattujen taustat olisivat olleet kaappaajien tiedossa, Aaltola sanoo.

Ulkoministeriö ansaitsee kiitoksen

Ohjelmajohtaja Aaltolan mukaan ulkoministeriö teki yhdessä Itävallan ja Omanin kanssa suuren työn siepattujen vapauttamiseksi.

Kyseessä oli suuri onnistuminen, koska kaikki päättyi onnellisesti. Päinvastaisiakin tapauksia on ollut, hän muistuttaa.

Taustalla on myös tapahtunut paljon. Avainasemassa ovat olleet paikalliset välittäjät, joilla on yhteyksiä heimoiryhmittymiin, sanoo Aaltola.

Ulkoministeriön hallittu tiedotuspolitiikka oli varmasti oikea tapa toimia, hän sanoo.

Lue seuraavaksi