Verottajan nettisivujen ongelma on ohi

Veroilmoitusten pidennetty palautusaika päättyy perjantaina. Viimeistä palautuspäivää siirrettiin, kun verohallinnon sähköinen palvelu kaatui tiistai-iltapäivänä. Syynä oli se, että suuri määrä kävijöitä yritti jättää veroilmoituksensa yhtä aikaa.

veroilmoitukset
Turun verotoimisto
Reiluksi ja oiekidenmukaiseksi koettu verotus ja yhteiskunta lisäävät luottamusta tuntemattomiin kanssaihmisiin.YLE / Soila Lindholm

- Veroilmoitusten jättöjärjestelmän kaatuminen oli harmillinen asia, mutta jatkossa netti toimii ilman kangertelua, lupaa henkilöverotusyksikön viestintäpäällikkö Merja Kangas.

Verohallinnosta vakuutetaan, että perjantaina netin ilmoituspalvelu toimii ilman ongelmia. Myös ensi tiistain toisen palautuspäivän asiakkaiden sähköinen veroilmoituksen jättö tulee sujumaan ongelmitta.

- Ensinnäkin jälkimmäinen jättöpäivä on määrällisesti hieman pienempi kuin mitä ensimmäinen jättöpäivä oli. Ihan niin kovaa käyttäjäpainettakaan ei siis osu toukokuun 14. päivän iltapäivään. Mutta tietenkin meidän it-osastomme nyt kuumeisesti on selvittelemässä syytä järjestelmän kaatumiseen. Se tekee kaikkensa varmistaakseen, ettei vastaava tilanne enää pääse toistumaan, vakuuttaa Kangas.

Hänen mukaansa järjestelmän kaatuminen ei voinut johtua siitä, että tänä vuonna olisi huomattavasti enemmän sähköisen ilmoituspalvelun käyttäjiä kuin aikaisemmin.

- Kyllähän me viime vuonnakin saatiin reilusti yli 500 000 näitä sähköisiä ilmoituksia. Eikä nyt ole merkkejä siitä, että määrä olisi räjähdysmäisesti kasvanut. Ehkä ongelman syynä saattoi olla se, että ensimmäisen palautuspäivän iltapäivän viimeisinä hetkinä nettiin kirjautui yksinkertaisesti liian suuri joukko yhtäaikaa, arvelee Kangas.

- Kun ihmisillä on yleensä taipumus jättää tällaisten asioiden hoito viime hetkille, niin ehkä tähän ei sitten riittävästi ollut varauduttu. Sähköinen ilmoituspalveluhan on ollut veroilmoituksen palauttajien käytettävissä jo pidemmän aikaa, ja se on toiminut hyvin eli ehkä kannattaisi hoitaa nämä asiat hyvissä ajoin ennen viimeistä määräpäivää, pohdiskelee Kangas.