1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Konnevesi

Kansallispuisto toisi satoja tuhansia euroja Etelä-Konnevedelle

Metsähallituksen arvion mukaan kansallispuiston perustaminen Etelä-Konnevedelle toisi Rautalammin ja Konneveden kunnille satoja tuhansia euroja vuodessa. Selvitys alueen edellytyksistä kansallispuistoksi valmistuu syksyllä.

Kuva: Eero Mäntymaa / Yle

Toistaiseksi Etelä-Konneveden kansallispuistohankkeen tiellä ei esteitä näy. Poliittiinen tahto on vahva sekä Rautalammin, että Konneveden kunnissa ja asukkaat eivät ole esittäneet vastalauseita. Suotuisa ilmapiiri onkin tärkeä tekijä kansallispuiston saamiseksi.

- Täällä tuntuu vallitsevan varsin yhtenäinen tahtotila kansallispuiston edistämiseksi ja alueen kehittämiseksi, sanoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Raimo Itkonen.

Ei ihme, sillä kansallispuisto tuo alueelle matkailijoita, siis rahaa.

- Sen kokemuksen perusteella mitä on saatu muista kansallispuistoista, matkailijoiden määrä tulee kasvamaan nykyisestä parista tuhannesta vuotuisesta kävijästä ainakin kuuteen tuhanteen. Puhutaan muutamasta sadasta tuhannesta eurosta. Mutta nämä arviot tarkentuvat selvityksen edetessä.

Kyseessä ei ole Idols-kisa

Metsähallitus tekee selvitystyötä Etelä-Konneveden lisäksi Salon Teijosta, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajalla sijaitsevasta Olvassuosta sekä Käsivarren Lapin suurtuntureista. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan eduskunta voi vihkiä kansallispuistoiksi kaikki neljä tai sitten ei yhtäkään.

Kansallispuisto on matkailijoita houkutteleva brändi, jonka eteen pitää nähdä myös työtä.

- Silloin täytyy olla palveluvarustus kunnossa. Pitää olla reittejä, tulipaikkoja, rantautumispaikkoja. Edellytykset siihen, että ihmiset pääsee näihin paikkoihin tutustumaan, sanoo Metsähallituksen suunnitelija Meri-Hilkka Mäkelä.

Mäkelä suunnittelee parhaillaan Etelä-Konneveden alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa, jota Metsähallituksen luontopalvelut laatii yhdessä Keski-Suomen ja Pohjois-Savon Ely-keskusten kanssa. Suunnitelman laatiminen ei liity kansallispuistohankkeeseen, vaan valtio aikoo suojella alueen luontoarvot joka tapauksessa.

- Tämä on luonnonsuojelullisesti arvokas. Täällä on vanhoja luonnonmetsiä ja reheviä lehtoja niistä riippuvaisine lajistoineen. Kansallispuistoverkoston joukkoon Etelä-Konnevesi toisi alueen, joka kattaa kokonaisen järvialtaan ja jossa yhdistyy järviluonto pohjoissavolaiseen vuorimaastoon hienolla tavalla. Jopa erämainen maisemakokonaisuus, Itkonen kuvailee.

Metsähallituksen selvitys Etelä-Konneveden edellytyksistä kansallispuistoksi luovutetaan ympäristöministeriölle viimeistään syksyllä.