1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Palkittu romaniäiti Aili Lindberg: kunnioitus ja koulunkäynti ovat tärkeitä

Sieviläinen romaniäiti Aili Lindberg saa sunnuntaina Ritarihuoneella Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein. Sieviläinen kotiäiti on 10 lapsen ja kahden pitempiaikaisen kasvattilapsen äiti. Lindbergin kasvatusperiaatteena on ollut romaniperinteen siirtäminen eteenpäin. Iloa ovat erityisesti tuottaneet omaisten uskoontulo sekä lasten koulunkäynti.

Kotimaan uutiset
Kuvassa Aili Lindberg
Raila Paavola / Yle

Vuonna 1938 Kalajoella syntyneelle Aili Lindbergille kunniamerkkiä ehdottivat omat lapset. Ehdotus sai laajaa hyväksyntää myös valtaväestössä, joten Lindbergit matkustavat sunnuntaiksi pääkaupunkiin palkintotilaisuuteen. Siellä tavataan Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio sekä ministeri Paula Risikko.

Lasten koulunkäynti tärkeää

Ansioistaan kasvattajana palkittava Aili Lindberg kasvoi kahdeksanlapsisessa romaniperheessä, taloudellisesti vaatimattomissa oloissa. Koulua ei nuori romanityttö ehtinyt käydä kuin kaksi vuotta. Hän on sen sijaan omien lasten kohdalla pitänyt tärkeänä koulunkäyntiä. Myös romaniperinteen ja kunnioituskäsitteen siirtäminen seuraavalle sukupolvelle on ollut sydäntä lähellä.

- Kunnioitus on tärkeä romanikulttuurissa. Olen halunnut myös, että minun lapseni ja omaiseni tulisivat uskoon ja käyttäytyisivät sen mukaan, mitä usko vaatii. On tärkeää, että lapset kävisivät koulun, saisivat ammatin ja perustaisivat oman perheen sekä kunnioittaisivat kaikkia ihmisiä, vanhuksia ja omaisia, ja että kaikilla menisi hyvin.

Toive on toteutunut hyvin. Kaikki lapset ovat käyneet koulun. 1980-luvun loppupuolelta Aili Lindberg on osallistunut aktiivisesti Sievin helluntaiseurakunnan toimintaan. Hän on iloinen, että moni omista lapsista on uskossa. Myös kasvattipoika on tullut uskoon ja aikoo mennä kastettavaksi.

- Oikein olen tyytyväinen omiin lapsiin. Äitinä on ollut tärkeää, että olen saanut hoitaa lapset hyvin ja he ovat olleet tyytyväisiä. Lapset ovat kunnioittaneet minua ja perhettä. Kunnioitus vanhempia kohtaan on romanikulttuurissa a ja o, selventää Aili Lindberg.

Oikein olen tyytyväinen omiin lapsiin. Äitinä on ollut tärkeää, että olen saanut hoitaa lapset hyvin ja he ovat olleet tyytyväisiä.

Miehen ja naisen tehtävät erilaisia perheessä

Aili Lindberg on avioliitossa yksityisyrittäjä Veija Lindbergin kanssa. Romanikulttuurin mukaan mies ja nainen hoitavat perheessä omat tehtävänsä.

- Tehtävät ovat erilaiset. Nainen pitää kodista ja puhtaudestaan ja siisteydestään huolta enemmän. Mies on mukana hengessä ja auttaa siinä minkä voi, talousasioissa. Naiselle paremmin kuuluvat ruuan laittaminen, siisteys, huolenpito ja puhtaus. Me olemme yhdessä kasvattaneet lapsia ja katsoneet heidän parastaan, että he kävisivät koulua, ja että heistä tulisi kunnollisia ihmisiä tänne yhteiskuntaan.

Lindbergit asuivat muutaman vuoden Ruotsissa, mutta hyvistä olosuhteista huolimatta perhe halusi palata takaisin Sieviin.

Sievissä paikkakunnan ainoa romaniperhe tunnetaan ja heihin suhtaudutaan Lindbergin mukaan hyvin ja lämpimästi. Mitalin myöntöperusteluissa mainitaan, että ennakkoluuloista huolimatta Aili ja hänen miehensä ovat hankkineet valtaväestön luottamuksen elämänmyönteisyydellään ja rehellisyydellään.

- Meidät on otettu oikein ystävällisesti vastaan. Me olemme aivan samaa valtaväestön kanssa. Meitä ei millään tavalla eroteta muista. Kaikki moikkaavat, kun he tulevat kylällä vastaan. Se tuntuu lämpöiseltä, kun ihmiset ovat ystävällisiä. Ollaanhan me oltu täällä iän päivää ja ihmiset tuntevat meidän taustamme ja meidät.

Kunniamerkki tuntuu palkitusta mukavalta. Palkintotilaisuutta varten pitää tietysti valmistautua huolella.

- Johan toki, pitää laittautua, siistiytyä sekä laittaa parempaa päälle, mitä kotiloissa on. Minä annan arvoa sille, että ihmiset arvostavat, ja että pääsee tällaiseen tilaisuuteen. Se on iso asia.

Lue seuraavaksi