Kesämorsiamen puku on pitsiä ja merenneitohelmainen

Kesähäiden morsiuspuvuissa nähdään tänä vuonna pitsiä ja merenneitohelmoja. Alan yrittäjä tietää, että morsiamilla on huntu päässä kirkossa, mutta vihkimisen jälkeen sen korvaavat kukat tai kaunis hiuskoru. Suuren maailman häämuoti sekoittuu vähitellen Etelä-Pohjanmaallakin perinteisiin.

Kotimaa
Morsian pukeutuu pitsiin kesällä 2013. Sovitusta Seinäjoen Haavemaassa
Johanna Manu Yle

Pohjalainen kesämorsian pukeutuu tänä vuonna pitsiin ja merenneitohelmaiseen mekkoon - jos mittarina pidetään sitä, mitä morsiuspukuja myyvästä liikkeestä nyt kysellään.

- Pitää kuitenkin muistaa, että niin monta makua on kuin on morsiamiakin, muistuttaa yrittäjä Marika Uusimäki Seinäjoelta.

Moni tyttö on haaveillut morsiuspuvustaan ja häistään lapsesta asti. Näitä unelmia lähdetään morsiamen tullessa pukuostoksille tavoittelemaan.

- Kysymme, mistä asiakas on haaveillut tai millaisesta puvusta hän ei missään tapauksessa pidä. Joskus asiakas myös kertoo heti, mikä on pukubudjetti ja sitten katsellaan pukuja sen mukaan, Uusimäki sanoo.

Pohjalaismorsiamet pitävät yrittäjän mukaan perinteistä kiinni ja käyttävät häissään huntua ainakin vihkimisen ajan.

- Morsiamet haluavat hunnun kirkkoon, mutta ottavat sen sitten pois. Tiarat ovat jääneet nyt muodista pois ja niiden sijaan menee nyt hiuskoruja ja esimerkiksi kukkia kampauksen koristeeksi, Marika Uusimäki tietää.

- Korkeista koroista tulee pukuunkin tiettyä ylväyttä. Kengissä pitää kuitenkin muistaa se, että valitsee mukavat kengät. Jos ei ole aiemmin kävellyt korkeilla koroilla, ei kannata ostaa häihinsä niitä, Uusimäki varoittaa.

Trendejä maailmalta

Morsiuspuku on yksi häiden suurista satsauksista. Maailmalta löytyy huippusuunnittelijoiden pukuja, joilla hintaakin saattaa olla kymmeniä tuhansia.

- Sellaisia pukuja ei täällä meillä kukaan kysy, Marika Uusimäki nauraa.

Euroopan ja muun suuren maailman trendit näkyvät kuitenkin myös pohjalaishäissä.

- Meilläkin saattaa jo olla häissä monta morsiusneitoa, joilla, viidelläkin, saattaa olla samanlaiset puvut. Hääväkikin pukeutuu näyttävästi, Uusimäki tietää ja sanoo, että hattuja ja höyheniä myydään myös meillä esimerkiksi morsiamen tai sulhasen äidille. Tärkeää on kuitenkin, että morsian saa olla oman juhlansa kuningatar. Hänen pukeutumistaan ei kukaan hääväestä saa "ylittää" omalla pukeutumisellaan.