1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Valtaosa alueen kansanedustajista ratkaisisi sote- ja kuntauudistukset yhdessä

Moni pohjalainen kansanedustaja pitää vireillä olevia sote- ja kuntauudistuksia erottamattomina. Tähän asti hallitus on vienyt isoja uudistuksia eteenpäin toisistaan erillään, mutta muun muassa kokoomuksen Petteri Orpo on todennut, että jatkossa niitä tehdään rinnakkain. Demareiden riveistä todetaan, että uudistuksia ei saa viivyttää enää millään, tekosyilläkään.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Sote tilaisuus
Yle

Valtaosa Vaasan vaalipiirin kansanedustajista ratkaisisi sote- ja kuntauudistukset yhtenä pakettina. Yle Pohjanmaan kyselyssä uudistuspakettien koplauksen kannattajia löytyi yhtä paljon niin hallitus- kuin oppositiopuolueista. Yhteispaketin kannalla olivat hallituspuolueiden kansanedustajat Peter Östman (kd.), Markku Mäntymaa (kok.) ja Lars Gästgivars (r.) sekä oppositiopuolueista Reijo Hongisto (ps.), Vesa-Matti Saarakkala (ps.) ja Lasse Hautala (kesk.).

Tähän saakka hallitus on vienyt uudistuksia eteenpäin erillään, mutta nyt esimerkiksi sote-uudistusta valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, kokoomuksen Petteri Orpo on todennut, että sote- ja kuntauudistuksia valmistellaan tästä eteenpäin rinta rinnan.

Kritiikkiä sataa erillisistä selvityksistä

Keskustan Lasse Hautala kritisoi, että hallitus käyttää sotea keppihevosena, jolla ajetaan kuntauudistusta. Perussuomalaisten Reijo Hongisto puolestaan moittii, että hallitus käynnisti samanaikaisesti monta isoa uudistusta toisistaan erillään.

- Mielestäni nyt järkevintä olisi ratkaista yhtälöstä kaikki kerralla, ja sillä tavalla selvittää, miten mikin uudistus vaikuttaa toiseen. Nyt tehdään uudistus kerrallaan ja sitten ihmetellään, että miten tässä näin kävi, Hongisto kuittaa.

RKP:n Lars Gästgivarsin mielestä hallitus on nyt oikealla tiellä, jos ja kun uudistuksia valmistellaan käsi kädessä.

- On täysin selvää, että jos 60 prosenttia kunnan palveluista siirretään, liittyy se kuntarakenteisiinkin. Tämä nykyinen tie on oikea: asioita ei voida pitää erillään toisistaan, Gästgivars painottaa.

Muut oppositiossa pitävät sote-selvitystä prioriteetti ykkösenä

Toiseksi eniten kannatettiin uudistusten erillään pitoa siten, että ensisijaisesti olisi ratkaistava sote-uudistus. Soten ratkaisemista erillään ja kiireellisempänä pitivät Maria Tolppanen (ps.), Mika Lintilä (kesk.) ja Mikko Savola (kesk.). Keskustan riveissä kuntauudistus on muutenkin huonossa huudossa.

- Sote-uudistus on ykkösasia ja sitten vasta kuntarakenne, jos sitä tarvitsee ollenkaan tarkastella. Kuntarajojen siirtely ei vaikuta siihen, mikä on sairaiden ja vanhusten määrä alueella. Sote-uudistus pitää saada tehtyä ensimmäisenä aivan, kuten useat asiantuntijat ovat esittäneet, toteaa keskustan Mikko Savola.

- Kyllä nämä ovat erillisiä selvitettäviä asioita. Selvityksiä vastaan minulla ei ole mitään, mutta täytyy luoda järkeviä systeemejä: sote ei anna minkäänlaista oikeutta saada hoivaa tai päästä esimerkiksi leikkaukseen, sanoo puolestaan painokkaasti perussuomalaisten Maria Tolppanen.

Wideroos ainoana kuntauudistuksen ensisijaisuuden puolesta

Vastanneista ainoastaan RKP:n Ulla-Maj Wideroos pitäisi kuntauudistusta ensisijaisena, sillä sote ei saa hänen mukaansa määritellä kuntarakenteita.

- Olen ollut alusta asti sitä mieltä ja myös RKP puolueena, että kuntarakenne on ratkaistava ensin ja sote vasta sen jälkeen. Sote ei saisi määritellä kuntarakenteita. Nyt hallitus on kuitenkin viemässä näitä yhdessä eteenpäin, Wideroos toteaa.

Demareiden riveistä sen sijaan todetaan, ettei uudistuksia saa viivyttää enää millään, tekosyilläkään.

- Minusta prosessit ovat toissijaisia ja sanoisinko aivan sama, missä järjestyksessä ne tehdään, kunhan tehdään oikeita asioita niin, että terveyskeskukset olisivat vahvemmin varustettuja, sieltä saisi nopeammin ja paremmin apua ja vaikkapa myös lasten erikoispalveluita, joita ei pystytä edes meillä Pohjanmaalla joka kunnassa antamaan, näpäyttää Mia-Petra Kumpula-Natri (sd.).

Yle Pohjanmaan kyselyyn tavoitettiin 13 alueemme 17 kansanedustajasta.

Lue seuraavaksi