Aamiainen vuoteeseen vai epävirallinen brunssi?

Onko jokaisen äidin unelma saada kerran vuodessa äitienpäivänä aamiainen vuoteeseen? Jos tämä ei houkuttele, voi aamiaisen ja lounaan yhdistää eli nauttia brunssia.

ilmiöt
YLE Etelä-Karjala

Aamiainen on päivän tärkein ateria. Sanotaan, että aamiainen vaikuttaa myönteisesti terveyteen, mielialaan ja jaksamiseen.

Tutkimusten mukaan aamiainen säätelee ruokahalua koko loppupäivän, minkä vuoksi sillä voidaan myös ehkäistä ylipainoa. Eipä siis ihme, että eri puolilla maailmaa nautitaan varsin tuhteja aamupaloja.

_Englantilaisella aamiaisella _syödään paistettuja munia, paahtoleipää, pekonia ja nakkeja, höysteenä valkoiset pavut tomaattikastikkeessa. Kyytipoikana nautitaan teetä ja appelsiinimehua.

Amerikkalaisen aamupalan sisältö on pitkälti sama, mutta löytyy heiltä omia erikoisuuksiakin kuten omenapiiraita ja pannukakkuja vaahterasiirapin kera.

Mannermaisella aamiaisella mahaa ei täytetä rasvaisilla lihatuotteilla vaan nautiskellaan maitokahvia ja croissant marmeladin kera. Joskus mukana on lasillinen tuoremehua.

Vai sittenkin brunssi

Keittiömestari Jorma Lindroos Pohjois-Karjalan Keittiömestareista aprikoi, täytyykö äitiä muistaa juuri aamiaisella.

- En tiedä, onko ne äidit niin kauhean innostuneita aamupalasta sängyssä. Äitiähän voisi helliä tarjoamalla hänelle brunssin, se toisi helpostusta päivään paljon enemmän.

Brunssilla yhdistellään vapaasti aamupalan ja lounaan aineksia. Sana brunssi muodostuu kahdesta sanasta breakfast ja lunch. Brunssia tarjoillaan kello 11 - 15 välillä.

- Siellä näkyy samat tuotteet kuin aamiaisella, mutta sinne voidaan tuoda lisää tuotteita. Brunssille voidaan pukeutua vapaasti, se ei ole mikään päivällistilaisuus.

Brunssilla nautitaan paljon munaruokia kuten hyydytettyjä munia, uppomunia, munakokkelia. Aamupalalta brunssille siirtyvät luotevasti myös leivät, pekoni ja hedelmät.

Jos brunssilla haluaa suosia sesonkituotteita, ovat parsat juuri nyt oiva valinta.

- Nyt on parsan aika. Etelässä ne ovat jo hyvällä nupulla ja ulkomaalaisia parsoja on tarjolla vaikka kuinka paljon. Parsaa voi nauttia hollanninkastikkeen kanssa, sehän se on varmasti kaikkein perinteisin vaihtoehto.