1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritysvastuu

Australia, Britannia ja Yhdysvallat yhdistivät voimansa verotaistelussa - sadat ihmiset ja yritykset veroparatiisitutkinnan kohteena

Veroviranomaiset eivät ole toistaiseksi paljastaneet, mistä veroparatiiseihin liittyvät tiedot ovat peräisin. Tietoja on yli 400 gigatavun verran, ja ne sisältävät taulukkolaskentaohjelmia, sähköpostikirjeenvaihtoa ja muita dokumentteja. Britannian valtiovarainministerin mukaan viranomaisille vuodetut tiedot ovat uusi ase veronkiertoa vastaan.

yritysvastuu

Australian, Ison-Britannian ja Yhdysvaltain veroviranomaiset ovat saaneet käsiinsä valtavan määrän vuodettua tietoa, joka koskee monimutkaisia veroparatiisirakenteita. Australian ATO, Britannian HMRC ja Yhdysvaltain IRS tutkivat yhdessä, miten sadat varakkaat henkilöt ja yhtiöt ovat kätkeneet varojaan ulkomailla sijaitseviin rahastoihin ja yhtiöihin.

Veroviranomaisten hallussa on yli 400 gigatavun verran tietoa, jota viranomaiset paraikaa analysoivat. Britannian veroviranomaisten mukaan alustavat tiedot paljastavat yhtiöitä ja rahastoja muun muassa Singaporessa, Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Caymansaarilla ja Cookin saarilla. Britanniassa veroviranomaiset ovat saaneet selville yli 100 henkilöä, jotka hyötyvät veroparatiisirakenteista, ja osaa näistä henkilöistä tutkitaan ulkomailla tapahtuneen veronkierron vuoksi.

Britannian HMRC sai lisäksi selville yli 200 tilintarkastajaa, asianajajaa ja neuvonantajaa, jotka ovat auttaneet veroparatiisien hyödyntämisessä.

Myös Australiassa viranomaiset ovat saaneet tietoonsa yli 100 varakasta australialaista, jotka ovat hyötyneet kymmenillä miljoonilla dollareilla veroparatiisikytköksillään, kertoi The Sydney Morning Herald perjantaiaamuna. ATO:n varapäällikkö Greg Williamsin mukaan kaksi australialaista on rikostutkinnassa, ja yli 65 henkilöä on profiloitu niin sanotulla korkealla riskillä, koska heistä jokainen on siirtänyt yli miljoona dollaria Australiaan tai Australiasta ilmoittamatta varansiirrosta verottajalle.

Australian veroviranomaiset uskovat, että lisää australialaisia päätyy verotutkinnan kohteeksi, kun yhteistyö Britannian ja Yhdysvaltain kanssa etenee. ATO tutkii parhaillaan muun muassa Sydneyssä päämajaansa pitävää yhtiötä, joka on ilmoittanut miljoonia dollareita verovähennyksinä sen ulkomaisista lainakoroista. ATO:n mukaan yhtiön väittämät veromaksut ovat huijausta, koska australialainen yhtiö omistaa itse ulkomaisen lainaajan.

Veroviranomaiset eivät ole paljastaneet, mistä veroparatiiseihin liittyvät tiedot ovat peräisin. Washingtonissa päämajaansa pitävä Kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) kertoi huhtikuussa päässeensä käsiksi yli 2,5 miljoonaan tiedostoon, jotka sisältävät tuhansien Yhdysvaltain, Australian ja Britannian kansalaisten nimet sekä diktaattorien perheenjäsenten, Wall Streetin keinottelijoiden, Itä-Euroopan ja Indonesian miljardöörien, Venäjän suuryritysten toimitusjohtajien ja ja kansainvälisten asekauppiaden henkilötietoja. ICIJ:n mukaan uudet tiedot liittynevät järjestön aiemmin paljastamiin veroparatiisitietoihin.

Veroviranomaisille vuodettujen tietojen arvioidaan sisältävän taulukkolaskentaohjelmia, sähköpostikirjeenvaihtoa ja muita dokumentteja.

Australian veroviranomaisten mukaan sen saamat tiedot eivät ole peräisin Kansainväliseltä tutkivien toimittajien järjestöltä. ATO:n mukaan tiedot on saatu viimeisen 1,5 vuoden aikana.

Britannian valtiovarainministeri George Osborne kuvaili veroviranomaisten saamia tietoja aseeksi veronkiertoa vastaan. Briannian verojohtaja Jenny Granger sanoi, että monet verojärjestelyt voivat olla täysin laillisia.

- Verojärjestelyt voivat kuitenkin pitää sisällään veronkiertoa, veronmaksamisen välttelyä tai muita vakavia rikkeitä. Ulkomaisten rakenteiden käyttäminen varojen ja tulojen piilottamiseen täytyy loppua, Granger sanoi.

Britannian veroviranomaisten sivulle (siirryt toiseen palveluun)

ICIJ:n sivuille (siirryt toiseen palveluun)

The Sydney Morning Heraldin uutiseen (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi