1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Outo musta matto kummastuttaa järvien vesissä

Etelä-Savon pelastuslaitos ruuhkautui perjantaina soitoista, joissa ilmoitettiin öljystä järvien pinnoilla. Selitys ilmiölle on kuitenkin vaarattomampi.

luonto
Mäntyharjun Kallavesi
Kuva Mäntyharjulta KallavedeltäMauri Pitkänen

Etelä-Savon pelastuslaitos on saanut perjantai-aamuna useita yhteydenottoja koskien mustaa, järvien veden päällä kelluvaa mattoa. Soittajat ovat epäilleet maton olevan öljyä, mutta siitä ei ole pelastuslaitoksen mukaan kysymys. Viranomaiset toivovat, että ihmiset tarkistaisivat onko kyseessä öljy ennen kuin soittavat hätäkeskukseen. Turhat soitot ruuhkauttavat pelastuslaitosta.

Nokea ja pölyä

Etelä-Savon ely-keskuksesta kerrotaan, että kyseessä on todennäköisesti nokipäästö, jonka sateet ovat tuoneet tullessaan järvien selille. Noki on sitten kasaantunut lahtiin ja poukamiin leveiksi, mustiksi matoiksi, mikä voi näyttää öljyltä.

- Näitä havaintoja tulee meille puolenkymmentä vuodessa. Kaukokulkeumana on voinut nokea ja pölyä tulla tänne, muuta selitystä emme ole löytäneet, hydrobiologi Pekka Sojakka kertoo.

- Nämä havainnot ovat tulleet tänä vuonna jopa vähän myöhään, sillä yleensä havaintoja tulee jo kevättalvella, kun järvissä on vielä jäät. Silloin jään päälle on voinut muodostua paksu, öljymäinen kalvo.

Ei vaaraksi ihmisille eikä vesille

Kalvo voi tosiaan vaikuttaa öljyltä, mutta vaikuttaisi siltä, että öljyä se ei kuitenkaan ole.

- Ilmoituksia on tullut niin monesta paikasta ja sellaisista paikoista, missä ei ole öljypäästön mahdollisuutta, että öljystä ei todennäköisesti ole kyse, Sojakka arvelee.

Noesta ja pölystä ei ole haittaa terveydelle tai vesistölle.

- Se hajoaa vähitellen pois. Jos esiintymä omassa rannassa on erityisen runsas, niin kyllä siitä voi meille näytteen toimittaa.

Lue seuraavaksi