Tulliin juuttunut tuplamäärä paketteja viime vuoteen verrattuna

Tullimaksun alarajan lasku vuoden vaihteessa on tuplannut tullipostiin juttuvien lähetysten määrän. Tullipostia hoitava Itella on joutunut rakentamaan lisää varastotilaa ja palkkaamaan lisää työntekijöitä.

Kotimaa
Paketti tullipostissa.
Tulli kerää tänä vuonna arviolta miljoona euroa enemmän arvonlisäveroa.Yle

Vuoden vaihteessa EU-alueen ulkopuolelta tulevien postilähetysten tullimaksun alaraja laski. Nyt tulliselvityksen joutuu tekemään lähes kaikista EU:n ulkopuolelta tulevista, yli 22-euron arvoisista lähetyksistä. Aiemmin alle 43 euron arvoiset lähetykset jatkoivat matkaansa tullin läpi vapaasti.

Alarajan lasku on tuplannut tulliin juuttuvien pakettien määrän. Tullipostia hoitavalle Itellalle lakimuutos on tiennyt lisää kustannuksia.

- Olemme laajentaneet tullivarastotiloja noin 30 prosenttia ja palkanneet kolmanneksen lisää henkilökuntaa, jotta palvelutaso voidaan säilyttää, kuvailee Itellan ulkomaanpostin tuotantopäällikkö Ilkka Hallanoro.

Lisää vaivaa kuluttajille

Lakimuutos on tiennyt lisää töitä ja kustannuksia myös kuluttajille, joiden kukkaroista Tulli kerää tänä vuonna arviolta miljoona euroa enemmän arvonlisäveroa.

- Silloin kun tämä laki hyväksyttiin vuonna 2009 saimme paljonkin harmistunutta palautetta ihmisiltä. Kyllähän tämä tietää vaivaa kuluttajille, sanoo Tullin tullausjohtaja Raili Sonninen.

Sonnisen mukaan nyt lain astuttua voimaan palautetta on tullut vähemmän, ja tullin nettitullauspalvelusta on tullut kiitostakin.

- Meillä tullissa työmäärä ei ole lisääntynyt yhtä paljon kuin postissa, koska ihmiset ovat ottaneet nettitullauspalvelun omakseen.

Lähetyksiä pilkotaan pienempiin

Postissa on jo huomattu, että kuluttajat yrittävät parhaansa mukaan suunnitella EU-alueen ulkopuolelta tulevat postilähetyksensä verottomiksi.

- Ehkä lähetyksiä pilkotaan vähän vähempiarvoisiin lähetyksiin, jotta tämä raja pystytään välttämään, mutta sanoisin, ettei mitenkään suuressa määrin, arvioi ulkomaanpostin tuotantopäällikkö Ilkka Hallanoro.