1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rockmusikaali toi rakkauden Vesku Jokisen sanoituksiin

Klamydia-yhtyeen solisti Vesku Jokinen ja näyttelijä Ilkka Aro ryhtyivät poikkeukselliseen yhteistyöhön, kun heidän keskusteluistaan virisi rockmusikaali Alabama ja muuta rakkauteni. Jokinen sävelsi ja sanoitti musikaaliin kaikkiaan 15 täysin uutta kappaletta.

kulttuuri
Musikaalin ohjaaja Ilkka Aro sekä säveltäjä Vesku Jokinen.
Musikaalin ohjaaja Ilkka Aro sekä säveltäjä Vesku Jokinen.Antti Haavisto / Yle

Alabama ja muut rakkauteni -rockmusikaali sai alkunsa näyttelijä Ilkka Aron ja muusikko Vesku Jokisen keskusteluista. Musikaalin kantavana teemana on rakkaus, joka tuo mukanaan myös juonittelua, taistelua ja ratkaisevia valintoja. Tarinan keskiössä on keski-ikäinen entinen musiikkikriitikko, joka on leipiintynyt ja avioliitossakin menee huonosti.

- "Ei se riitä, että rakastuu. Pitää myös rakastaa" on repliikki näytelmästä ja samalla koko näytelmän teema, kertoo_ Alabaman_ ohjaaja Ilkka Aro.

Rakkauslaulut vaihtelua punkille

Rockmusikaalin on säveltänyt ja sanoittanut Klamydia-yhtyeen solisti Vesku Jokinen. Hän myöntää, ettei ole koskaan tehnyt rakkaus- ja parisuhdeaiheisia lauluja tähän tapaan.

- Yleensä bändeillä joka toinen biisi kertoo rakkaudesta, mutta kun Klamydia pantiin pystyyn, niin päätin, että vältämme tätä aihetta. Maailmassa kun on muitakin aiheita kuin rakkaus, Vesku Jokinen naurahtaa.

Jokinen on tehnyt 15 täysin uutta kappaletta musikaaliin. Hän sanoo, että rakkauslaulut syntyivät loppujen lopuksi aika helposti.

- Kun tässä on punkrokkia vääntänyt 30 vuotta, niin oli oikein mukavaa vaihtelua tehdä tätä, Vesku Jokinen toteaa.

Vesku Jokisen vastuulla oli myös musikaalin bändin kokoaminen. Kitaraa soittaa Joakim Kulju, bassoa Anna-Karin Berg ja rumpuja Pasi Helin.

- Valinnat oli aika selviä, kun ruvettiin puhumaan bändistä. Onneksi toivomani muusikot lähtivät mukaan, sillä nyt kasassa on todella raudan luja rokkibändi, Jokinen hehkuttaa.

Rockmusikaali sopii kaiken ikäisille

Tekijöiden mielestä Alabama ja muut rakkauteni -musikaali sopii vanhan sanonnan mukaan kaikille vauvasta vaariin. Sitä ei haluta rajata vain rock-ihmisille, sillä käsikirjoitus on hauska ja koskettava koko perheen tarina. Rock-musiikki ei ole vierasta pienillekään lapsille.

- Noin 5-vuotiaasta lähtien ruvetaan kuuntelemaan jo jytinää. Ei enää mennä Pikku-Marjan eläinlauluihin vaan siirrytään suoraan Lordiin konttausiästä. Tämä musikaali sopii kaikille musiikin puolesta, eikä siinä ole mitään sellaista pahaa, että lasten tarvitsisi pelätä, kertoo ohjaaja Ilkka Aro.

Katsojat eivät tule kuulemaan musikaalissa Klamydiaa eivätkä myöskään musikaalin nimestä mieleen tulevaa Popedaa. Tarjolla on musiikkia melodisesta rockista balladien kautta ränttätänttään. Vesku Jokisen käsiala on kuitenkin tunnistettavissa.

- Keskityin siihen, mihin aina musiikkia tehdessä olen keskittynyt eli siihen, että kappaleet olisivat mahdollisimman suoraviivaisia ja tarttuvia. Periaatteessa ihminen pystyy jo toisen kertosäkeen aikana ruveta rallattelemaan mukana, Jokinen selvittää.

Aino Hyyryläisen käsikirjoittaman rockmusikaalin kantaesitys nähdään Vaasan kaupunginteatterissa 14. toukokuuta. Rockmusikaali esitetään Vaasan kaupunginteatterin Julia-salissa vain viisi kertaa.

Lue seuraavaksi