Kehitysvammaiset pääsevät teatterin lavalle

Ylivieskan seudun ensimmäinen kehitysvammaisten teatteriryhmä on valmis ensi-iltaan. Mitä mä haluun -show on kahdeksan kehitysvammaisen omista ideoista ja toiveista koottu esitys.

kehitysvammaisuus
Kehitysvammaisten teatteri, Ylivieska, teatteri
Ylivieskan kehitysvammaisten teatteriesityksessä nähdään sketsejä, musiikkia ja monia erilaisia hahmoja.Yle / Niko Mannonen

Pakkalan hallilla on ilmassa jännitystä ja esiintymisen riemua, kun teatteri Tähtiparaati hioo esitystään perjantain ensi-iltaa varten. Kahdeksan nuoren aikuisen ryhmä pistää itsensä likoon show´ssa, jossa seikkailee hahmoja Röllistä rokkiäijä Hynyseen ja Jänis Bondiin.

- Luvassa on aika iso ja mieletön show, tiivistää näyttelijä Mikko Mehtälä.

Alun perin Ylivieskan kansalaisopistossa hieman epäiltiin, saadaanko kehitysvammaisten ryhmä kasaan, mutta huoli oli turha. Ryhmään löytyi heti kahdeksan innokasta nuorta aikuista, jotka ovat sitoutuneet porukkaan täysillä.

- Meillä on sataprosenttinen osallistuminen tällä kurssilla. He haluavat oppia uutta ja tuovat paljon ideoita. Varmasti se, että kuuluu johonkin ryhmään, on myös huippua. Monelle tämä on ensimmäinen ryhmä, johon on kuulunut, sanoo ohjaaja Eija-Liisa Pokki.

Erityisryhmien teatteriryhmät ovat yleistyneet ympäri Suomea. Asenteet ovat muuttuneet ja ilmaisun vapaus halutaan antaa jokaiselle.

- On ymmärretty, että teatteri-ilmaisu ja esiintyminen kuuluvat kaikille. On senioriryhmiä ja kaikenlaisia, erilaisia ryhmiä. Olen sitä mieltä, että teatteri kuuluu kaikille, painottaa Pokki.