1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tuohivirsuissa Padasjoelta maailmalle

Erkki Sipura on 74-vuotias padasjokelainen, joka käveli suruaikanaan Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin, eli 4227 kilometriä. Tuohivirsuissa viihtyvä Sipura unelmoi kävelevänsä Suomesta Roomaan, mutta tarvitsee matkalleen tulkin.

Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Padasjokelainen Erkki Sipura viihtyy tuohivirsuissa ja kalevalaistyylisessä hatussa. Aikoinaan hän käytti säkkiä yllään ja köyttä vyönä. Nyt hän on löytänyt materiaaliksi vanhan pellavan, josta on teettänyt puvun. Sipura on Padasjoen oma positiivininen kylähullu.

Vuoden 2007 kevättalvella Sipuran vaimon kuoltua hän päätti tehdä surutyönsä omalla tavallaan. Padasjokelainen Sipura varasi lennot Espanjaan ja käveli Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin Santiago de Compostelalle.

Se tekee tarkalleen 4227 kilometriä.

Nykyisin tuohivirsuissa viihtyvä Sipura aloitti matkansa omalta rapulta ja selvisi sandaaleissa koko matkan.

- Olin luvannut rovastillekin, että kävelen. Kolmet sandaalit meni siinä matkalla. Virsuja pidin viimeisen päivän Sandiagossa, Sipura kertoo.

Matkoja on tehty vuoden 2007 jälkeenkin. Sipura on kiertänyt Suomen ja tallustellut Lappeenrannasta Sallaan.

- Aikaisemmin ehdotin vaimolle, että lähdetään Lappiin kävelemään. Hän ei ollut kävelyihmisiä, joten ei suostunut. Suruaika oli vaikea, joten päätin, että rupean kävelemään. Hän oli ihana vaimo.

Vielä olisi tarkoitus kävellä Suomesta Rooman ja Roomasta Santiagoon. Mutta tarvitsen ihmisen, joka osaa kieliä, muuten en lähde.

Erkki Sipura

Sipura on nyt 74-vuotias. Uusi kävelyreissu on jo toiveissa.

- Vielä olisi tarkoitus kävellä Suomesta Rooman ja Roomasta Santiagoon. Mutta tarvitsen ihmisen, joka osaa kieliä. Muuten en lähde. Vaikka se kulkisi autolla, mutta hoitaisi kuitenkin kielipuolen, Sipura toivoo.