Kiander: Eläkeuudistus ei kannustanut töihin jääntiin

Juuri kukaan ei pysty laskemaan tulevien eläkkeidensä nykyarvoa, sanoo Ilmarisen talousjohtaja. Kuitenkin elinaikakerroin voi tuuppia eläkeiät nousuun, jos siitä puhutaan tarpeeksi.

talous

Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander herättelee eläkevääntöä blogissaan.

Jaakko Kiander perkaa kirjoituksessaan tämänviikkoista raporttia, jossa selvitettiin vuoden 2005 eläkeuudistuksen vaikutukset. Tulosten mukaan yli viisikymppisten työllisyysaste nousi laimeasti. Samalla vanhuuseläkkeelle jäämisen ikä aleni.

Kiander päättelee, että työssä jatkamisen kannustimet eivät riittäneet:

- Vertaamalla eläkemaksujen nykyarvoa eläkkeiden nykyarvoon eri eläkkeellesiirtymisi’issä saadaan laskettua eläkkeelle jäämisen lykkäämisen taloudelliset kannustimet. Toisin sanoen 62-vuotias esimerkkihenkilö punnitsee mielessään sitä, kannattaako maksaa vielä vuosi eläkemaksuja ja saada hieman korkeampi eläke, mutta vastaavasti olla eläkkeellä vähemmän aikaa. Vuoden 2005 eläkeuudistus ei muuttanut näitä kannustimia kovinkaan merkittävästi.

- Toinen asia on ehkä se, että käytännössä juuri kukaan ei pysty kovin tarkasti laskemaan tulevien eläkkeidensä nykyarvoa ja vertaamaan sitä lisätyöskentelyn tuottamaan tulonlisäykseen.

Vuonna 2010 otettiin käyttöön elinaikakerroin, joka voi pienentää eläkettä. Kiander uskoo, että se sysäisi yleisen eläkeiän nousuun. Eläkelaitoksilta se edellyttäisi näkyvää tiedotusta siitä, miten pitkällä töihinjäännillä voi kumota kertoimen vaikutuksen.

- Muuttuvilla normeilla ja tiedotuksella voi olla ratkaiseva vaikutus yksilöiden päätöksiin, Kiander kirjoittaa.

Ennen vuoden 2005 uudistusta vanhuuseläke saattoi koittaa jo 60-vuotiaalle. Nykyisin varhennettua vanhuuseläkettä saa nuorimmillaan 62-vuotiaana.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus