Kerjääminen tai kaupustelu ei ole lainvastaista - häirintä ja aggressiivinen käytös on

Kerjäläisongelma on edelleen suurinta etelän suurissa kaupungeissa. Kainuun poliisilaitokselle tulee vuodessa noin parikymmentä tehtävää liittyen kerjäämiseen. Ylikomisario Arto Lumikarin mukaan ongelma on Kainuussa varsin pieni.

Kotimaa
Kerjäläinen istuu kuppi kädessä ihmisten kävellessä ohi.
Yle

Kainuussa poliisiin otetaan yleensä yhteyttä kun kerjääminen tai kaupustelu käy aggressiivikseksi.

Kainuun alueella ollaan toteuttu näkemään enemmän "ovelta ovelle" tapahtuvaa toimintaa kuin suoranaista kadulla kerjäämistä. Kainuun poliisin ylikomisario Arto Lumikarin mukaan kynnys Kainuussa ottaa yhteyttä poliisiin on sama kuin muuallakin Suomessa.

- On syytä muistaa että kerjääminen ja kaupustelu ei ole lainvastaista, silloin kun siihen ei liity mitään aggressiivista käytöstä, kulkemisen estämistä tai häiritsemistä.

Vain yksittäisiä tapauksia

Kainuussa ei ollut viitteitä siihen että kerjäämisen taustalla olisi järjestäytynyttä rikollisuutta. Suurin osa pohjoiseen tulevista kerjäläisistä on Romanian romaneja, myös Puolasta saapuu Suomeen taidetta kauppaavia kerjäläisiä.

Mitä pienempi paikka, sanotaan vaikka kylä, niin uskon, että aika nopeasti ihmiset tietävät jos kerjäläisiä tai kaupustelijoita on ollut liikkeellä.

Arto Lumikari

Poliisille tulevissa tapauksissa selvitetään kerjäläisten henkilöllisyyttä sekä sakotetaan, mikäli järjestyssääntöjä rikotaan. Lumikari uskoo myös, että ihmiset ilmoittavat toisilleen mahdollisista kerjäläisistä.

- Mitä pienempi paikka, sanotaan vaikka kylä, niin uskon, että aika nopeasti ihmiset tietävät jos kerjäläisiä tai kaupustelijoita on ollut liikkeellä.

Viranomaiset kehottavat olemaan antamatta rahaa kerjäläisille. Myös kaupusteluun kannattaa suhtautua varauksella.

- Yleensä kysymys on rihkamasta, arvottomasta esineestä tai taiteesta. Aggressiivista kerjäämisestä on syytä ilmoittaa hätäkeskukseen, jolloin poliisi tulee käymään ja hoitamaan työnsä.

Poliisilaitokset tiedottavat toisiaan myös kerjäläisasioissa, jos esimerkiksi liikkeellä on poikkeuksellisen paljon kerjäläisiä. Kainuuseen tietoa saadaan muun muassa Oulusta ja Etelä-Suomesta.