1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taidehalliin kasattiin muoviroskaa merien rannoilta

Tampereen taidemuseon TR1 Taidehallin lattialle on aseteltu saman verran muoviroskaa kuin maailman meriin päätyy noin puolessa minuutissa koko ajan. Sveitsissä ja Saksassa näyttely on aiheuttanut kävijöissä reaktioita lumoutumisesta suruun.

kulttuuri
Meri hädässä -näyttely
Antti Eintola / Yle

Tampereen taidemuseon TR1 Taidehallissa on esillä maailman merien rannoilta kerättyä muovijätettä. Suuressa kasassa on autonrenkaita, muovikoreja, muoviastioita ja kaikenlaista muuta muoviroskaa.

Sveitsiläisestä design-museosta lähtöisin olevan näyttelyn tavoitteena on herättää kävijät miettimään muovinkäyttöään.

- Tämän kasan on tarkoituskin hätkähdyttää katsojaa: kun hän tulee sisään, hän heti oivaltaa, mistä tässä on kyse, sanoo amanuenssi Virpi Nikkari Tampereen taidemuseosta.

Puolen minuutin muovit

Kasaan on kerätty suunnilleen saman verran muovia kuin maailman meriin joutuu arviolta noin 30 sekunnin aikana koko ajan.

Muovikasan lisäksi näyttelyssä on tarjolla monenlaista tietoa muovista. Näyttelyssä saa tietää muun muassa sen, että kertakäyttövaipan tai pullon hajoamiseen kuluu 450 vuotta.

Lisäksi kerrotaan, että muovia päätyy myös lintujen ja kalojen vatsaan ja sitä kautta muovijäte saattaa palata myös ihmisten ruokalautasille. Meriin päätyy vuodessa noin 6,4 miljoonaa tonnia muovijätettä.

Muotoilun nurja puoli esille

Näyttely on lähtöisin zürichiläisestä museosta Sveitsistä, ja se on alun perin suunniteltu sellaiseksi, että se on helposti siirrettävissä paikasta toiseen.

- Palaute on ollut hyvää, kertoo projektipäällikkö Roman Aebersold Museum Für Gestaltung Zürichistä.

Sveitsiläismuseo on erikoistunut designiin ja esittelee yleensä muotoilun huippusaavutuksia. Tällä kertaa museo halusi näyttää myös sen, mihin myös muovista muotoillut tuotteet voivat päätyä.

- Näyttelyssä on käynyt paljon koululuokkia, mikä on ollut hienoa, Aebersold sanoo.

Lumoutumisesta suruun

Aebersold kertoo, että yleensä näyttelyssä käyvien oppilaiden ensireaktio on jonkinlainen lumoutuminen suuresta muovikasasta, koska jätettä on niin paljon. Tämän jälkeen tulee kuitenkin usein suru siitä, mitä ihmiset tekevät luonnolle.

Näyttelyn tekijät eivät halua sanoa, että muovi sinänsä olisi pahasta ja siitä olisi luovuttava kokonaan. Näyttelyssä tuodaan esille myös sitä, millaisessa käytössä muovista on hyötyä. Tavoitteena on kuitenkin herättää ihmiset miettimään uudestaan, miten he muovia käyttävät.

Ennen Tamperetta näyttely on ollut Saksassa ja menee seuraavaksi Tanskaan. Sveitsiläiset toivovat saavansa näyttelyn esille myös Kiinassa.

- Meillä on eurooppalainen näkökulma aiheeseen. En tiedä toimiiko tämä Kiinassa, mutta uskon että myös siellä on tarvetta tällaiselle näyttelylle, Aebersold sanoo.

Lue seuraavaksi