Pyöräilyharrastajat moittivat pyöräilykulttuuria

Aktiiviset polkupyöräilijät moittivat ankarasti liikennekulttuurin polkupyörävastaisuutta. Myös pyöräteiden kunnossapito saa osakseen kovaa kritiikkiä. Polkupyöräilyn ilosanomaa julistetaan valtakunnallisella pyöräilyviikolla.

liikenne
polkupyörä vauhdissa, miehen jalat.
YLE Uutiset Grafiikka

Kevään tultua ja teiden kuivuttua moni kaivaa varaston kätköistä polkupyörän esiin. Fillarointi onkin kasvattanut tasaisesti suosiotaan viime vuosina. Työmatkapyöräily on muotia, harrastavatpa jotkut hurjat sitä ympäri vuoden.

Pyöräilybuumista kertoo osaltaan sekin, että esimerkiksi Etelä-Kymenlaaksoon synnytettiin uudelleen pyöräilyseura, Rantapyörä. Kansallisen pyöräilypäivän ja pyöräilyviikon kunniaksi seura järjestää toritapahtumia ja pyöräretken.

- Meillä on viikottain pyörätapahtumia niin maasto- kuin maantiepyöräilijöillekin, seuran puheenjohtaja Antti Surokivi kertoo.

Pyöräilyn sanomaa julistetaan hartaasti, jotta terveellisestä ja ympäristöystävällisestä liikkumismuodosta innostuisi mahdollisimman moni. Nykyinen pyöräilykulttuuri saakin osakseen melkoisen moiteryöpyn. Rantapyörä ry:n puuhamies Surokivi vertaa tilannetta muuhun Eurooppaan.

- Kyllä siinä on varsin suuria eroja. Euroopan maissa, joissa enemmän pyöräillään, ovat asenteet pyöräilijöitä kohtaan paljon paremmat. Tunnen paljon suurempaa turvallisuutta pyöräillessäni vaikkapa Espanjassa kuin Suomessa, siellä pyöräilijä huomioidaan liikenteessä aivan eri tavalla, Surokivi jyrähtää.

Liikennejärjestelyt uuteen uskoon

Asenteiden lisäksi pyöräilijät antavat täysilaidallisen moitteita liikennejärjestelyille. Kevyen liikenteen väylillä käydään nokkapokkaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välillä tämän tuosta. Sanan säilät heiluvat puolin ja toisin. Myös monista Euroopan maista tutut pyöräilykaistat loistavat Suomessa poissaolollaan. Nykyisillä järjestelyillä polkupyöräilijä on usein hätää kärsimässä.

- Läheltä piti –tilanteita tulee usein, jos ei ihan viikottain niin useita kertoja kesässä, Surokivi kertoo.

Keväällä myös kulkuväylien kunto herättää närää. Kuntien ja valtion tiukan talouden vuoksi kunnossapitorahat ovat kortilla ja se näkyy pyöräilyharrastajien mukaan selkeästi.

- Pyöräteillä on nyt paljon routavaurioita ja siellä on hyvä mahdollisuus rikkoa pyöränsä, jos ajaa routarailoon tai monttuun, muistuttaa Rantapyörän puheenjohtaja Antti Surokivi.