Jurassic Park 3D - kolmiulotteiset dinot entistäkin pelottavampia

Ilmestyessään teattereihin vuonna 1993 Jurassic Park oli ensimmäisiä, digitaalisia efektejä hyödyntäneitä elokuvia. Dinosaurukset eivät koskaan olleet näyttäneet niin aidoilta ja nyt, elokuvan uusintakierroksella, ne nähdään lisäksi kolmiulotteisina.

kulttuuri
Kuva Jurassic Park 3D -elokuvasta.
Kuva Jurassic Park 3D -elokuvasta.Universal Pictures
Tähtiä.

Tarina on varmasti tuttu. Eksentrinen vanha miljonääri on rakentanut huvipuiston, jossa dinosaurukset on herätetty henkiin. Ennen avajaisia hän pyytää joukon tutkijoita tutustumaan paikkaan. Kiertomatkan aikana nousee myrsky ja vierailijoita dinosauruksilta suojaavista massiivisista sähköaidoista katoaa virta.

Jurassic Park on vuosien varrella nähty televisiosta ties kuinka monta kertaa. Itse en ole enää vuosiin jaksanut katsoa sitä sieltä kokonaan, vaan kanavapujottelun lomassa kurkistanut palasen sieltä, toisen täältä. Niinpä oli miellyttävä yllätys havaita kuinka vangitseva elokuva se itse asiassa edelleen on.

Nykyisten toimintaelokuvien huimaan menoon tottuneille Jurassic Park saattaa tuntua hiukan hitaalta. Elokuva alkaa pienellä säikyttelyllä, mutta sitten siirrytään pitkäksi aikaa verkkaisempiin tunnelmiin. Kun dinosaurukset sitten noin tunnin jälkeen todella rynnivät kankaalle, saivat ne ainakin minut jälleen säpsähtämään oikein kunnolla. Kolmiulotteisuus toimii elokuvassa erinomaisesti, tehden dinot entistä elävämmiksi ja pelottavammiksi. Jos jotakin moitittavaa elokuvasta löytyy, niin ne ovat kovin ohuiksi jäävät henkilöt ja Spielbergin tyyliin kuuluva, tässäkin välillä ylitsepursuavaksi äityvä sentimentaalisuus.

Kokonaisuutena Jurassic Park ei ole kahdessakymmenessä vuodessa kuitenkaan menettänyt mitään tehostaan ja viehätyksestään. Se pitää edelleen katsojan tuoliinsa liimautuneena ja saa tämän pomppaamaan ilmaan kaikissa haluamissaan paikoissa. Steven Spielbergin parhaimpiin ohjauksiin kuuluva Jurassic Park on yksi kaikkien aikojen seikkailuelokuvista ja ansaitsee ehdottomasti tulla nähdyksi nimenomaan valkokankaalta.

Kolme Oscaria voittaneen Jurassic Parkin kolmas jatko-osa saapuu teattereihin kesällä 2014.