1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjalaislehdet: Breivik haluaa perustaa fasistipuolueen

Toistaiseksi Breivik ei ole kuitenkaan saanut puoluettaan yhdistysrekisteriin, koska puolueella ei ole muita jäseniä.

Ulkomaat
Vankilan portti.
Skienin vankila Norjassa, jossa Anders Breivik istuu tuomiotaan.Tor Erik Schroeder / EPA

Joukkomurhasta 21 vuodeksi vankeuteen tuomittu Anders Behring Breivik haluaa perustaa oman puolueen, kertovat norjalaislehdet.

Verdens Gang ja Aftenposten kertovat, että Breivik on lähettänyt yhdistysrekisteriin hakemuksen, jossa hän ilmoittaa haluavansa perustaa fasistipuolueen nimellä "Norjalainen fasistipuolue ja pohjoinen liitto".

Breivikin mukaan puolueen tavoite olisi demokraattinen fasistivalta tai parlamentin tuen saaminen norjalais-pohjoismaalaiselle valtiolle.

Breivik toteaa, ettei puolueella ole tällä hetkellä hallitusta, vaan se on yhden miehen puolue.

Viranomaiset ovat hylänneet Breivikin hakemuksen puolueen ottamisesta yhdistysrekisteriin muun muassa siksi, että yhdistyksessä on oltava vähintään kaksi jäsentä.

Puolueeksi rekisteröitymiseen tarvittaisiin 5 000 äänioikeutetun kannattajan lista.

Breivikin asianajaja Tord Jordet vahvistaa, että tämä haluaa perustaa puolueen ja lähettänee hakemuksensa myöhemmin uudelleen. Jordetin mukaan monet ovat ilmaisseet toiveensa tehdä poliittista yhteistyötä Breivikin kanssa, mutta vankilan kirjesääntöjen vuoksi hänen on vaikeaa värvätä tukijoita.

Breivik tuomittiin viime kesänä 21 vuodeksi vankeuteen heinäkuussa 2011 tekemistään joukkosurmista. Breivik surmasi 77 ihmistä Oslossa ja Utøyan saarella.

Lähteet: Yle Uutiset