1. yle.fi
  2. Uutiset

Kurier: Jemen-vankeja pidettiin kahleissa ja heille soitettiin koraaninsäkeitä

Siepattuja suomalaisia ja itävaltalaista kidutettiin panttivankeudessa, kertoo itävaltalainen tabloid-lehti Kurier verkkosivuillaan.

Jemenin sieppaus
Suomalaiset siepatut Atte ja Leila Kaleva sekä itävaltalainen Dominik Neubauer Omanin Muscatin lentokentällä 9. toukokuuta.
Suomalaiset siepatut Atte ja Leila Kaleva sekä itävaltalainen Dominik Neubauer Omanin Muscatin lentokentällä 9. toukokuuta.AFP

Kurierin mukaan panttivankien olosuhteet olivat hyvin erilaiset kuin mitä suomalaiset siepatut ovat Suomen ulkoministeriön välityksellä kertoneet. Panttivangit ovat aiemmin kertoneet, että heitä kohdeltiin hyvin ja että he saivat hyvää ruokaa ja vettä.

Itävaltalaislehden tietojen mukaan vankeja pidettiin ensimmäisten viikkojen aikana jalkakahleissa niin matalissa tiloissa, että he eivät voineet seisoa suorana. Heitä olisi myös siirrelty usein huputettuina paikasta toiseen.

Kurier kirjoittaa, että panttivankeja häirittiin päivittäin kovaäänisistä tulvivilla koraaninsäkeillä. Ikkunat oli useissa säilytystiloissa laudoitettu umpeen. Vangit saattoivat päätellä vain rukousajoista, oliko päivä vai yö.

Panttivangit joutuivat nukkumaan ohuilla ja kuluneilla matoilla ja syömään lattialla. Ruoka oli vaatimatonta, eikä juomavesikään ollut puhdasta.

"Uskonnollisia fundamentalisteja"

Kaapparien uskonnollinen fundamentalismi tuli Kurierin mukaan ilmi monella tapaa. He esimerkiksi kieltäytyivät puhumasta Leila Kalevan kanssa, koska hän on nainen. Päätökset hänen puolestaan joutui tekemään aviomies.

Itävaltalainen panttivanki Dominik Neubauer yritti keskustella kaapparien kanssa uskonopeista, mutta hän huomasi pian, ettei heidän kanssaan voinut keskustella.

Kurier kirjoittaa, että siepatuista itävaltalainen kärsi henkisesti eniten panttivankina olemisesta. Lehden mukaan kaapparit olisivat valinneet Dominik Neubauerin esiintymään kiristysvideolla siksi, että hänestä pelko välittyi voimakkaimmin.

Lehden mukaan koettelemuksesta selvisi parhaiten yliluutnantti Atte Kaleva, jota ei ole koulutettu vain ampumaan, vaan myös selviämään pitkiä aikoja vaikeissa olosuhteissa. Kaleva joutui lehden tietojen mukaan usein "palauttamaan itävaltalainen takaisin todellisuuteen".

Lehti arvioi, että myös Leila Kaleva saattoi hyötyä reservin upseerin koulutuksesta.

Kurier ei kerro, mistä lähteestä sen tiedot ovat peräisin.

Lue seuraavaksi