Guatemalan ex-diktaattori on tuomittu kansanmurhasta

Guatemalan entinen diktaattori Rios Montt on ensimmäinen entinen valtionpäämies, joka on joutunut vastaamaan kansanmurhasyytteeseen oman maansa kansallisessa tuomioistuimessa.

Ulkomaat
Jose Efrain Rios Montt
Jose Efrain Rios Montt lakimiehiensä kanssa Guatemalan korkeimmassa oikeudessa tiistaina.Saul Martinez / EPA

Guatemalan entinen diktaattori Jose Efrain Rios Montt on tuomittu 80 vuodeksi vankeuteen kansamurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan maansa kansallisessa tuomioistuimessa. Tuomittu on 86-vuotias, ja hän on ilmoittanut valittavansa tuomiosta. Montt kiistää yhä syyllisyytensä.

Guatemalan oikeudenkäynti on poikkeuksellinen, sillä ensimmäistä kertaa maailmassa entinen valtionpäänmies joutui oikeuteen kansanmurhasta omassa maassaan.

Rios Montt nousi valtaan vuonna 1982, jolloin hallinto soti kiivaasti vasemmistosissejä vastaan. Tuomioistuin katsoi Monttin olevan vastuussa tuhansien alkuperäisväestöön kuuluvien kyläläisten joukkomurhista, raiskauksista ja kidutuksesta. Tuomioistuin totesi Monttin syyllistyneen rikoksiin Guatemalan sisällissodan verisimmän vaiheen aikana 1980-luvun alussa.

Ihmisoikeusjärjestöt yrittivät saada hänet vastuuseen jo aiemmin, mutta kansanedustajana hänellä on ollut immuniteetti syytteitä vastaan. Montt päätti uransa kongressissa viime vuonna ja on ollut sen jälkeen kotiarestissa.

YK:n arvion mukaan Guatemalan 36-vuotisessa sisällissodassa kuoli tai katosi noin 250 000 ihmistä, joista merkittävä osa kuului maya-intiaaneihin. Guatemalan hallituksen ja vasemmistosissien välinen sota päättyi vuonna 1996.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset