1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuuli kaatoi laskuvarjohypyn ennätysyrityksen

Kovat tuuliolosuhteet kaatoivat hyppyennätysyrityksen Lahdessa lauantaina. Hattulalaisen kuumailmapalloyrittäjä Olli Luoman ja hämeenlinnalaisen Pasi Pirttikosken piti viedä laskuvarjohyppääjä Timo Toivonen noin 10 kilometrin korkeuteen kuumailmapallolla. Hyppy olisi ollut uusi Suomen ennätys. Sääolot olivat kuitenkin vastaan.

viihde
Pilotit Olli Luoma ja Pasi Pirttikoski hengittivät lisähappea
Pilotit Olli Luoma ja Pasi Pirttikoski hengittivät lisähappea ennen ennätyslennolle lähtöä. Tuuliolosuhteet eivät kuitenkaan sallineet lauantaina ylösnousemista.Jaakko Loikkanen / Yle

Lauantaipäivä oli Lahdessa kaunis ja aurinkoinen, mutta tuulinen. Ennätystiimi oli kuitenkin valmis ja halukas nousemaan korkeuksiin. Kouvolalainen laskuvarjohyppääjä Timo Toivonen, 49, oli tehnyt reilut puoli vuotta töitä, jotta hän olisi parhaassa iskussa ja onnistuisi tulemaan alas 10 kilometrin korkeudesta.

Yle seurasi ennätysyritystä lauantaina netissä, jonne toimittaja Jaakko Loikkanen twiittasi tapahtumista puistossa.

Jos temppu olisi onnistunut, se olisi samalla ollut uusi laskuvarjohypyn suomenennätys. Samalla syntyisi myös kuumailmapallonousun suomenennätys. Nykyinen on 7580 metriä. Toivonen oli jo hypännyt harjoituksissa lentokoneesta 9302 metristä. Se on nykyinen Suomen ennätys.

Kokeneiden kuumailmapalloilentäjien Olli Luoman ja Pasi Pirttikosken piti viedä Toivonen mukanaan ennätyskorkeuteen. Ongelmia oli ollut pitkin viikkoa välineiden kanssa ja Luoman pilottikaverikin vaihtui lennosta. Mäntyharjulaisen Woikoski Oy:n hallituksen puheenjohtaja Claes Palmberg joutui perumaan lennon sairastumisen takia.

Päivällä noussut tuuli huolestutti Lahden Launeen perhepuistossa. Suunnitelma oli nousta ilmaan klo 18 aikoihin. Tuulta ei olisi saanut olla enempää kuin 4 metriä per sekunti. Pilviäkään ei saanut olla, jotta ylhäältä nähtäisiin esteettömästi maahan.

Tiimi laskeskeli, että nousu 10 000 metriin veisi aikaa noin pari tuntia ja sen hetkinen tuuli painaisi heidät jonnekin Jaalan yläpuolelle, 50 km päähän lähtöpisteestä. Ylhäällä olisi pakkasta -60 astetta.

Kolmikko hengitti Launeen puistossa lisähappea poistaakseen typen verestään. Näin vältettäisiin sukeltajantauti. Kello 19 maissa ryhdyttiin täyttämään palloa, mutta se keskeytettiin kun tuli tieto etteivät puuskat näytä talttuvan. Täyttämistä yritettiin vielä muutamaan kertaan, mutta klo 19.20 aikoihin tiimi myönsi totuuden: lauantaina ei lennettäisi.

Ennätystä aiotaan yrittää myöhemmin uudestaan.

Lue seuraavaksi