Torven tööttäily vaarantaa ratsukon matkan

Autoilijoiden käyttäytyminen liikenteessä huolestuttaa hevosilla liikkuvia. Moni autoilija osoittaa mieltään ratsastajille käyttämällä auton äänimerkkiä, mikä johtaa lähes aina vaaratilanteisiin.

Kotimaa
Ratsastajia autotiellä.
Ajattelematon tööttäilijä saattaa vaarantaa myös itsensä.Yle

Ratsastuksen harrastajia on Suomessa noin 160 000, hevosiakin lähes 80 000. Niistä noin puolet on ratsukäytössä. Eniten harrastajia on Etelä-Suomen alueella, missä myös liikennettä on eniten.

Hevosten kanssa teitä ylittäessä yleisin vaaratilanne syntyy, kun kuljettaja ei hidasta ja tööttää torvea hevosen kohdalla. Tapa on yleinen ja erittäin vaarallinen, vaikka syytä sille on vaikea keksiä. Suomen ratsastajainliiton mukaan tieliikenteessä tapahtuu kuolemaan johtaneita ratsastusonnettomuuksia keskimäärin vuosittain. Uhkaavat tilanteet ovat yleisiä.

- Autoilijat eivät tajua, että hevonen ei ole samanlainen kuin moottoripyörä tai auto, sitä ei voi hallita samalla tavalla. Hevonen on pakoeläin, ja jos se säikähtää jotain, niin se lähtee pakoon. Hevonen saattaa säikähtää liikkeitä, ääniä, ihan mitä tahansa, joka on sille epätavallista, kuvailee liiton pääsihteeri Fred Sundwall.

Äänimerkin käyttäjä vaarantaa myös itsensä

Nurmijärvellä huhtikuun lopulla tapahtuneessa ratsastusonnettomuudessa mopoilija käytti äänimerkkiä, mikä pillastutti hevosen. Ratsastaja loukkaantui tilanteessa vakavasti. Onnettomuus on puhuttanut hevospiireissä laajalti. Sari Rautiainen ohjaa vaelluksia ja tunteja ratsastuskoulu Fagurissa Vantaalla.

- Todella surullista, että joku tekee tuollaista kiusallaan, eikä tajua, millaiset seuraukset sillä voi olla, Rautiainen pohtii.

Rautiainen ohjaa vaelluksia islanninhevosilla, joita hän kuvailee rauhallisiksi kavereiksi. Hevosten kanssa liikkuessa täytyy silti aina olla huolellinen. Riskejä voi pienentää liikkumalla hyvin koulutetulla ja tarkoitukseen sopivalla hevosella, käyttämällä turvavarusteita ja pukeutumalla näkyvästi.

- Äänimerkkiä käyttävä ei ajattele, että se hevonen saattaa rynnätä vaikka sen auton tai pyörän päälle. Siinä on omakin henki kyseessä, ei vain ratsastajan ja hevosen, Rautiainen muistuttaa.

Tieliikennelain mukaan hevosella ei saa ratsastaa kevyen liikenteen väylällä, ellei sitä ole erikseen siihen tarkoitukseen merkitty. Hevosille tarkoitettuja vaellusreittejä on eri puolilla Suomea hyvin vaihtelevasti, yleensä ne jaetaan muiden kulkijoiden kanssa. Erilaisia risteyksiä tulee vastaan pienemmilläkin teillä.