Bangladeshin ompelijoille "varmat palkankorotukset"

Yli 1 000 henkeä vaatineella tehdasturmalla on valoisiakin seurauksia. Jopa paavin tuomitsemista 40 dollarin kuukausipalkoista alkaa oikeat neuvottelut.

Bangladesh on konkreettisesti puuttumassa ompelijoiden surkeisiin palkkoihin. Sunnuntaina on hallituksen mukaan nimitetty paneeli, jonka tehtävänä on nostaa yli kolmen miljoonan vaatetustyöläisen palkkoja. Tekstiilityöntekijöiden kurjiin olosuhteisiin on kiinnitetty huomattavasti kansainvälistä huomiota sen jälkeen, kun yhdeksänkerroksinen ompelimokompleksi sortui ja yli tuhat kuoli.

Bangladeshin hallituksen erikoisuus, tekstiiliministerin salkkua hoitava Abdul Latif Siddique kuvaa paneelia vastaukseksi työntekijöiden vaatimuksille. Paneelin jäsenet edustavat ammattiliikettä sekä tehtaiden omistajia.

- On varmaa, että palkkoja nostetaan, Siddique vannoo.

Tekstiiliteollisuuden osuus on 80 prosenttia Bangladeshin viennistä. Tavallisesti ompelijalle jää kuukaudessa käteen alle 40 dollaria. Hiljattain paavi Franciscus tuomitsi työkorvauksen lähes orjan palkkana.

Dhakan tehdassortuman aiheuttama kansallinen suru on saanut valonpilkun palkkaneuvottelujen lisäksi Reshma Begumista - nuoresta ompelijattaresta, joka selvisi 17 päivää elossa tehtaan raunioissa. Brittitietojen mukaan Begum työskenteli kompleksissa Primark-halpamuotiketjun housualihankkijalle.

- Primark takaa, että hän pääsee mukaan uhrien tukiohjelmaan, lupaa vaateketjun tiedottaja Chris Barrie brittiläisen Mirror-lehden mukaan.