1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Vankilassa ei ole koskaan liian mukava olla"

Suomalaisten vankiloiden todellisuus vaihtelee suljetuista laitoksista oppilaitosmaisiin olosuhteisiin. Vaikka uusimmissa vankiloissa kalteritkin ovat menneisyyttä, vangin kokemus vapauden menetyksestä ei muutu kauniimmaksi.

Vaalassa sijaitsevan Pelson vankilan johtaja Ville-Veikko Pohjola näkee ikkunastaan hyvin kauas vankila-alueelle.

Äkkiseltään voisi jopa luulla, että Pohjola työskentelee maatilan johtajana, Pelso kun ei näytä vankilalta. Pihapiiristä löytyy puusepän verstaita, varastoja, varsin kookas navetta ja lampola laidunalueineen.

Vankila on kuitenkin vankila, vaikka ympäristö luotaisiin kuinka miellyttäväksi.

On vankeja, jotka ovat täysin erityksissä seuranaan vain tupakat ja Raamattu. Ja sitten on heitä, jotka heräävät aamulla, hyppäävät traktoriin ja ajavat hoitamaan maa- ja metsätaloustöitä reilun 2600 hehtaarin tiluksille.

Tämän kaiken vankilan johtaja Ville-Veikko Pohjola kokee erityislaatuisena piirteenä ja vahvuutena juuri Pelsolle.

Väriä harmaan keskelle

Myös vankien arjen piristäminen kuuluu vankilan tehtäviin.

- Vangeille, jotka osallistuvat aktiviteetteihin, kuten vankilan päivätöihin, ajankulu on eri luokkaa, ja päivä on huomattavasti monipuolisempi, sanoo Ville-Veikko Pohjola.

Muita vankeja varten arkea yritetäänelävöittää ja harmautta katkaista erilaisilla piristeillä.

Teatteri vankilassa on hyvin poikkeuksellinen tapahtuma, johon piti tehdä paljon erikoisjärjestelyjä.

Ville-Veikko Pohjola

- Siinä määrin kun mahdolliset poistumisluvat, tapaamiset omaisten ja läheisten kanssa eivät riitä, pyrimme järjestämään jotain ylimääräistä joko omin voimin tai ulkopuolisten yhteistyökumppaneiden tai kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Vankilan yhteistyökumppanit ovat moninaisia. Vain järjestyksen ylläpitämisen ja laitosturvallisuuden näkökulmasta on rajattu mahdollisia toimijoita pois.

- Esimerkiksi Kajaanin kaupunginteatteri on käynyt täällä pitämässä esityksen. Teatteri vankilassa on hyvin poikkeuksellinen tapahtuma, johon piti tehdä paljon erikoisjärjestelyjä, kertoo vankilan johtaja Pohjola.

Vaivannäkö kuitenkin palkitsee. Pohjola kertoo saaneensa sekä vangeilta että vankilan henkilökunnalta erittäin hyvää palautetta siitä, kuinka tällaiset tapaukset piristävät vankilan "harmaata arkea".

- Esimerkiksi tämä mainitsemani teatteriesitys. Se oli valittu aiheeltaan vankilayleisöä koskettavaksi, ja se laittoi vankejakin miettimään omia taustojaan ja kokemuksiaan. Näyttelijät puolestaan näkivät yleisöstä niitä kokemuksia, mistä he näyttelivät. Tilanne puhutteli molempia osapuolia.

Kirkko isossa roolissa vankilassa

Kirkon merkitys vankilatyössä on hyvin olennainen. Vankilassa puhutaankin vankilasielunhoidosta.

- Teemme sitä itsekin omalla henkilökunnalla, mutta iso osa siitä kuuluu kirkolle ja muille pienemmille seurakunnille, jotka käyvät täällä ihan viikoittain tai jopa päivittäin tekemässä tätä työtä, kertoo Ville-Veikko Pohjola.

Pohjola korostaa, että sielunhoitotyö ei ole oheistoimintaa tai virkistystoimintaa.

- Se on keskusteluapua. Vanki pääsee keskustelemaan henkilön kanssa, jonka hän kokee luotettavana. Hän pääsee keskustelemaan vaikeistakin asioista, saa tukea ja ymmärrystä. Vanki pääsee jollain tavalla keventämään, purkamaan paineita, joita vanki kokee tekojensa seurauksena sisällään.

Liian kivaa ei ole

Pelson vankilan johtaja Ville-Veikko Pohjola kuvailee, että suomalaisessa vankien hoidossa on tapahtunut huikea muutos viimeisten kymmenien vuosien aikana.

- Uusimmissa vankiloissa ei ole kaltereitakaan. Ikkunat ovat turvalasista eli ei tule edes sitä kaltereiden tuomaa tunnetta. Riippumatta vankilasta, Suomessa meillä on niin hyvät olosuhteet kuin vain länsimaissa voi olla. Ne variaatiot millainen rangaistuslaitos on, vaihtelevat suljetusta vankilasta avovankilaan. Avovankilassa olosuhteet lähentelevät oppilaitosta majoitustiloiltaan, toiminnaltaan ja myös hengeltään. 

Silti - toisin kuin välillä kuullaan väitettävän - Pohjolan mielestä vankilassa ei ole koskaan liian mukava olla.

Koskaan vankiloista ei tule sellaisia paikkoja, että sinne tultaisiin vapaaehtoisesti.

Ville-Veikko Pohjola

- Nykyaikainen vanki kokee vapauden menetyksen hyvin raskaana. Jos me saamme järjestettyä vangin olot mahdollisimman hyvin ja vangin arki sujuu, niin se on laitosjärjestystä ja turvallisuutta ylläpitävä voima, sanoo Pohjola.

- Kun ihmiseltä vapaus riistetään, hän joutuu toteuttamaan viranomaisten määräämää päiväjärjestystä, hänen yhteydenpitomahdollisuuksiaan rajoitetaan, ja hänet pidetään erossa läheisistään, arjestaan, asunnostaan. Koskaan vankiloista ei tule sellaisia paikkoja, että sinne tultaisiin vapaaehtoisesti.