1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Läheiset ja yhteiskunta maksavat kovaa hintaa alkoholin käytöstä

Alkoholihaitat eivät koske vain päihteiden käyttäjää itseään. Esimerkiksi liki 40 prosenttia päihdeäitien lapsista joutuu sijoitetuksi kodin ulkopuolelle ennen kouluikää. Alkoholihaitoista lasketaan koituvan 1,3 miljardin euron kustannukset vuosittain, kertoo THL.

Kotimaan uutiset
infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

THL:n tuore julkaisu kertoo haittojen heijastuvan voimakkaasti myös läheisiin ja ympäröivään yhteiskuntaan.

Äidin päihdeongelmalla on yhteys lapsen tapaturmiin, sairastavuuteen sekä kehitys- ja tunne-elämän häiriöihin. Erityisen voimakkaasti päihdeongelma näkyy kodin ulkopuollle tehdyissä sijoituksissa. Vuonna 2002 syntyneistä päihdeäitien lapsista 38 prosenttia on sijoitettu kodin ulkopuolelle ainakin kerran seitsemään ikävuoteen mennessä. Koko ikäluokan kohdalla luku on vain yksi prosentti.

Vaikka päihdehuoltolaki takaa läheisille saman tuen kuin päihteiden käyttäjällekin, palvelutarjonta ei aina vastaa tarpeisiin.

infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Päihtyneet myös pelottavat muita ihmisiä. THL:n juomatapatutkimuksen mukaan liki puolet naisista ja neljännes miehistä kertoi viime vuoden aikana pelänneensä päihtyneitä julkisella paikalla. Pelko ei ole täysin aiheeton, sillä pahoinpitelytilastoissa näkyy selvä piikki kolmen ja neljän aikaan yöllä. Siihen aikaan suurten kaupunkien keskeisiltä paikoilta kerätyissä pahoinpitelyluvuissa näkyy myös selvää kasvua vuodesta 2006 vuoteen 2011.

infografiikka
Yle Uutisgrafiikka

Alkoholihaittojen hoidosta ja järjestyksenpidosta koituu yhteiskunnalle miljardilasku. Alkoholi aiheutti toissa vuonna järjestyksenpitokustannuksia 368 miljoonaa euroa, jotka menivät pitkälti valtion kassasta. Kunnan ja valtion kesken jakautuvia sosiaalipalveluita ja toimeentulotukea puolestaan maksettiin 245 miljoonalla. Yksityiselle sektorille kuluja koitui vakuutuksista, joita maksettiin 270 miljoonaa.

Kaikkiaan alkoholihaittojen suorat kustannukset olivat 1,3 miljardia euroa. Lopulliset kustannukset ovat kirjoittajien mukaan kuitenkin selvästi suurempia, sillä laskuissa ei ole otettu huomioon esimerkiksi tuotannonmenetyksiä tai menetettyjä elinvuosia.

THL:n tietokirja Alkoholi- ja päihdehaitat läheisille, muille ihmisille ja yhteiskunnalle julkaistiin maanantaina. Sähköinen versio löytyy THL:n julkaisuarkistosta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi