Mäkinen: Kulttuurin muutos haastaa kirkon avioliittokäsityksen

Arkkipiispa Kari Mäkinen puhui suopeasti homo- ja heterosuhteiden samankaltaisuudesta kirkolliskokouksen avajaisissa Turussa.

Kotimaa
Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Arkkipiispa Kari Mäkinen.YLE / Jussi Kallioinen

Arkkipiispa Mäkinen näkee meneillään olevan avioliittokeskustelun herkkänä aiheena, koska se koskettaa ihmisen keskeistä elämänaluetta, kuten identiteettiä ja sukupuolisuutta.

- Ihminen tarvitsee toista ihmistä, tarvitsee läheisyyttä, rakkautta ja lämpöä. Tässä katsannossa ei ole eroa heteroseksuaalisen ja homoseksuaalisen parisuhteen välillä, sanoi Mäkinen.

Mäkisen mukaan on merkittävää, että yhteiskunnassa luodaan lakeja, jotka antavat turvaa ja suojaa parisuhteille ja sen osapuolille.

- Kaikki parisuhteet tarvitsevat vaivannäköä sekä tukea pysyvyydelleen ja kestävyydelleen. Sekä heteroseksuaalinen että homoseksuaalinen parisuhde on osapuolille yhtä tärkeitä.

Kulttuurin muutos tulee Mäkisen mielestä haastamaan kirkkoa uudella tavalla. Epämukavuusalueelle astuminen vaatii myös luottamusta ja keskinäistä kunnioitusta.

- Muutos edellyttää kirkossa henkisesti avointa tilaa, jossa erilaiset näkökulmat tulevat kuulluiksi ja jossa teologinen traditio ja ihmisten tämänhetkinen todellisuus pääsevät vuorovaikutukseen, pohti Mäkinen.