Koronaviruksen tulo Eurooppaan ei huoleta Suomen terveysviranomaisia

Euroopassa ja Lähi-idässä todettuihin koronavirustapauksiin on liittynyt aina matkailu tai asuminen Saudi-Arabian niemimaalla, kertoo THL:n tutkimusprofessori.

Kotimaa

Suomessa ja Euroopassa on vain vähäinen mahdollisuus saada uuden koronaviruksen tartunta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

- Tämän hetken näkemyksen mukaan Euroopan maissa tämän taudin leviämismahdollisuutta pidetään varsin pienenä, sanoo tutkimusprofessori Ilkka Julkunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

- Mistään yleisestä epidemiasta tässä ei missään nimessä ole kyse.

Euroopassa ja Lähi-idässä on todettu kymmeniä koronaviruksen aiheuttamia infektioita viime syyskuusta lähtien. Kaikkiaan 18 sairastunutta on lopulta kuollut. Julkunen painottaa, että kyse on yksittäistapauksista. Suomessa koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia ei ole todettu.

- Tämän hetken tiedon mukaan tapaukset ovat olleet ensisijaisesti yksittäisiä tautitapauksia. Niihin on aina jollain tavalla liittynyt matkailu tai asuminen Saudi-Arabian niemimaalla, Julkunen toteaa.

Suomi on varautunut koronavirukseen kahdella tavalla. Julkusen mukaan Suomessa on ensinnäkin hyvä valmius todeta mahdollisia koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia. Toiseksi THL:n tutkijat seuraavat tarkkaan Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Euroopan tautiviraston tietoja koronaviruksen tilanteesta maailmalla.

Keuhkokuumeen kaltaisia oireita

WHO varoitti sunnuntaina koronaviruksen leviämisestä ihmisestä ihmiseen. Ainakin Britanniassa ja Ranskassa on todettu tapauksia, joissa viruksen aiheuttamaan infektioon sairastunut henkilö on tartuttanut taudin toiseen, läheisessä kontaktissa olleeseen henkilöön. Julkusen mukaan taudin tartuntalähde on edelleen epäselvä.

Koronavirus aiheuttaa vakavan hengitystieinfektion. Oireina ovat yleensä äkisti alkava korkeahko kuume ja yskä. Oireet voivat muistuttaa keuhkokuumetta.

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiota on Julkusen mukaan syytä epäillä erityisesti silloin, jos henkilö on matkaillut Arabian niemimaan alueella ja on matkan jälkeen sairastunut hengitystietulehdukseen. Lääkärin paikkeille on syytä hakeutua, jos tauti pahenee.

- Yleensä pitää katsoa tilanne sen matkailuhistorian mukaisesti. Näyttöä siitä, että Suomessa tai muualla Euroopassa saadun infektion ei pitäisi liittyä tähän uuteen koronavirukseen, Julkunen sanoo.

Koronavirustartunnan saamista voi ehkäistä samoilla keinoin kuin muita hengitystieinfektioita: hyvällä käsihygienialla ja välttämällä pisaratartuntaa eli kontaktia esimerkiksi yskiviin ihmisiin. Lisäksi matkaillessa on syytä välttää läheistä kontaktia eläimiin.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus