1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Seikkailijaprofessorin päiväkirjasta: Yrttijuomalla vuoristotautia vastaan

Professori Mika Sillanpää suuntaa Tiibetissä kohti vuoristojokia. Sillanpään tarkoitus on kerätä maastosta näytteitä ilmastonmuutostutkimusta varten. Yle Etelä-Savo seuraa noin kuukauden mittaista tutkimusmatkaa vaihe vaiheelta.

Kuva: Mika Sillanpää

Vuoristotautia odotellessa

Lensin viime viikolla Beijingistä Lhasaan, Tiibetin autonomisen alueen pääkaupunkiin, joka sijaitsee yli 3600 metrin korkeudessa. Aina kun saavun lentämällä Lhasaan parin ensimmäsen päivän aikana kärsin lievistä vuoristotaudin oireista eli päänsärystä ja vähäunisuudesta. Jos sen sijaan saavun autolla, oireita ei ole, koska elimistö hitaasti noustessa ehtii sopeutua korkeaan ilmanalaan ja vähähappisuuteen.

Myöskään missään muussa vuoristossa en ole kokenut oireita, vaikka esimerkiksi Andien vuoriston olen useita kertoja ylittänyt. Lepo on paras lääke, lisähappeen en ole joutunut turvautumaan edes yli 6000 metrin korkeudessa.

Parina ensimmäisenä päivänä on syytä ottaa rennosti ja rauhallisesti, jotta säästyy pahemmilta oireilta. Yhtenä iltana kävin muutaman tunnin kävelyllä kaupungilla ja ostin pikkukaupoista yrttijuomaa, jonka uskotaan lievittävän vuoristotaudin oireita.

Tiibet modernisoituu jatkuvasti

Lhasa muuttuu valtavalla vauhdilla. Nytkin koko vanha tiibetiläinen keskusta on lähes kokonaan rakennustyömaata. Uusia, hienoja hotelleja lähinnä kiinalaisille turisteille on noussut lukuisia. Joitakin vuosia sitten valmistui rautatie, joka ylittää Tiibetin ylängön aina Lhasaan asti. Tätä on pidetty suurimpana insinöörityönnäytteenä, koska rautatie kulkee erittäin korkealla vaikeakulkuisessa ja soisessakin maastossa. Nyt rautatie ulottuu jo Shigatseen asti. Tiestön kunto on kehittynyt valtavasti lyhyessä ajassa ja lukuisia lentokenttiäkin on perustettu eri puolelle Tiibetiä.

Tuota vuoristotautia ei sitten näytä tulevankaan tällä kertaa. Nyt sen olisi jo pitänyt ilmaantua. Apulaisprofessori Jay Kiinan tiedeakatemiasta saapui Lhasaan ja ehdin ennen sitä tehdä viimeiset valmistelut ennen kuin huomista lähtöä kenttätutkimusmatkalle. Mukaan tulee myös autonkuljettaja ja oppaaksi nuori tiibetiläinen nainen Drolma, jonka kanssa voin harjoitella tiibetin kieltä.

Vanhin tyttäreni, 15-vuotias Tseyang antoi pyytämättä minulle neuvoksi matkaan lähtiessäni: "Älä sitten tee mitään tyhmyyksiä." Sen jälkeen pyysin neuvoa matkalle 9-vuotiaalta keskimmäiseltä tyttäreltäni Tseringiltä, joka on viime syksynä aloittanut englannin opiskelun. Hänen ohjeensa oli: "Älä ole idiootti ja ota rennosti - take it easy."  Näillä ohjeilla pärjää pitkälle.

Mika Sillanpää

Korjattu 15.5. kello 7:59: Pääkuva vaihdettu. Aiempi pääkuva oli Bhutanista, ei Tiibetistä.