1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Ruben Stiller: Sinä – panttivanki

Suomi on tyly maa. Täällä vapautettu panttivankikin leimataan valtion kustannuseräksi. Uhrit näyttävät olevan epäilyksenalaisia, kunnes toisin todistetaan, kirjoittaa Ruben Stiller blogissaan.

Yle Blogit
Ruben Stiller
Ruben StillerLassi Seppälä / Yle

Tehdään roolinvaihto: SINÄ olet Jemenistä vapautettu Atte tai Leila Kaleva. Miltä tuntuu?

Jos avaat lehden, saat tietää, miten paljon olet maksanut Suomen valtiolle. Toisella sivulla spekuloidaan kustannusten takaisinmaksusta Itävallan lakiin viitaten.

Tunnetko olosi tervetulleeksi? Hyväksytkö roolisi kustannuseränä?

Pitäisikö sinun julistaa nyt julkisesti kiitollisuuttasi Suomen valtiota kohtaan ja pyytää anteeksi panttivankina viettämiäsi päiviä?

Olet elänyt 139 päivää pelossa ja epätietoisuudessa. Kun palaat Suomeen, ministerit Haglund ja Räsänen kiirehtivät ilmoittamaan, että sinua on varotettu Jemenin matkasta. Saatat tietysti ihmetellä tätä äkillistä avoimmuutta, mutta ihmettelysi ei auta mitään: katsot väsyneenä, miten sinut leimataan yltiöpäiseksi riskinottajaksi.

Olit uhri ennen kuin saavuit Suomeen. Nyt sinut on ajettu epäillyn rooliin - media epäilee yhteyksiäsi puolustusvoimiin, riskiarviosi asetetaan kyseenalaiseksi ja ministerit pesevät sinusta käsiään.

Voit tietysti sanoa, että lukuisat suomalaiset diplomaatit matkustavat tälläkin hetkellä vaarallisissa maissa. Voit viitata lukuisien reppumatkailijoiden ottamiin riskeihin ja valtion velvollisuuteen antaa apua kansalaisilleen.

Mutta tämäkään ei taida vakuuttaa pennejä laskevia jälkiviisaita moukkia. Olet tullut tylyyn maahan, jossa vapautunut panttivankikin saatetaan leimata vapaamatkustajaksi.

Yritä kestää. Muista, että Suomi on toisinaan todella pimeä maa.

Ruben Stiller
Kirjoittaja on toimittaja ja Pressiklubi-ohjelman juontaja

Lue seuraavaksi