Ulkosaariyhdistys palkittiin Lyökin pookin kunnostamisesta

Yhdistys on tehnyt vuosien ajan kunnostustöitä Suomen vanhimmalla suurella merimerkillä.

järjestötoiminta
Lyökin pooki
Ulkosaariyhdistys

Suomen Majakkaseura on palkinnut Ulkosaariyhdistyksen Vuoden loistavin teko -palkinnolla. Ulkosaariyhdistys kunnosti Uudenkaupungin saaristossa sijaitsevan Lyökin pookin. Se on Suomen vanhin suuri merimerkki.

- Majakkaseura pitää Lyökin pookin kunnostamista merkittävänä kulttuuritekona, Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Angela Eriksson sanoo.

Ulkosaariyhdistys osti pookin valtiolta vuonna 2000 ja on siitä lähtien työskennellyt aktiivisesti pookin kunnostamiseksi. Ratkaiseva askel Lyökin pookin pelastamiseksi otettiin vuonna 2012, kun Suomen Majakkaseura lahjoitti pookin kunnostamiseen 10 000 euroa sillä ehdolla, että myös muita rahoittajia ilmaantuu. Museovirasto vastasi haasteeseen ja osallistui kunnostustöihin 40 000 eurolla.

Viime kesänä pookin ulkorappaus ja lyijykatto saatiin kunnostettua. Ulkosaariyhdistyksen puheenjohtaja Sakari Lindström on huojentunut, että monivuotinen kunnostusprojekti on saatu päätökseen.

- Tänä kesänä pidämme saarella vielä talkoot, mutta nyt voi sanoa, että majakka on valmis.

Lindström toivoo, että Lyökin pookin kunnostusprojekti toimii esimerkkinä muillekin ja yhä useampi pooki kunnostetaan.

- Meidän Pohjanlahden ranta on täynnä puupookeja ja niitä täytyy korjata. Toivoisin, että nyt saataisiin pookien kunnostusbuumi aikaiseksi. Puupookit ovat erikoisia merimerkkejä, eivätkä ne saisi tuhoutua.