1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Hormoneita vai luomua menopaussin oireisiin?

Moni vaihdevuosia lähestyvä nainen pohtii, uskaltaako aloittaa hormonikorvaushoitoa siihen liitetyn rintasyöpäriskin pelossa.

terveys
Keski-ikäinen nainen sauvakävelee.
Hurskainen muistuttaa, että menopaussin oireista kärsivillä naisilla on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa omaan oloonsa. Helpotusta tuovat muun muassa painonlasku, terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suurin osa vaihdevuosoireiden vuoksi gynekologin vastaanotolle tulevista naisista on jo etukäteen päättänyt haluavansa hormonikorvaushoitoa, kertoo gynekologi Teija Alanko.

- Meidän gynekologien tehtävä ei ole tuputtaa hoitoa, vaan kuuntelemme potilaan toiveita. Jos vaihdevuosioireet alkavat olla niin haitallisia, että elämä on pelkkää hampaiden kiristelyä ja tuskaa, niin kyllä jonkin asteinen hoito on paikallaan. Yhdessä mietitään, onko lääkitys esimerkiksi tabletti vai laastari.

Lääkärit kuitenkin toivovat, että asiakkaat korjaavat tarvittaessa myös elintapojaan.

- Silloin hoito on turvallisempaa ja toimii paremmin, lisääntymislääketieteen professori Aila Tiitinen muistuttaa.

Rintasyöpä pelottaa

Lähes puolet suomalaisista 52-56-vuotiaista naisista käytti hormonikorvaushoitoa 2000-luvun alussa. Vuonna 2005 enää neljännes vaihdevuosi-ikäisistä käytti hormonilääkitystä. Tiedot käyvät ilmi Miia Tiihosen väitöskirjasta, joka kertoo naisten kokemuksista hormonivalmisteista.

Monet naiset pohtivat hormonikorvaushoitoon liittyvää rintasyöpäriskiä, joiden välistä yhteyttä kymmenisen vuotta sitten julkaistu WHI-tutkimus vahvisti.

Asiasta seuranneen mediakohun seurauksena monet luopuivat hormonihoidosta, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ritva Hurskainen muistelee.

- Gynekologina se tuntui aika pahalta, koska monien naisten vaikeat oireet jäivät hoitamatta. Kun ajattelee naisen elämää kokonaisuutena, niin eihän se voi pyöriä pelkästään rintasyöpäriskin ympärillä. Kokonaisuutena naisen syöpäriskiin vaikuttaa hormonihoitoa enemmän esimerkiksi tupakointi ja merkittävä ylipaino.

Hormonihoito on muuttunut

Rintasyöpäriski ei kuitenkaan liity paikallisesti vaikuttaviin, kuten emättimen kautta annosteltaviin hoitoihin, vaan suun tai ihon kautta annosteltavaan lääkitykseen.

- Emättimen kautta annosteltavaa estrogeenihoitoa kannattaa käyttää, jos kuumat aallot eivät enää ole ongelma, mutta halutaan pitää emättimen limakalvot kunnossa, Tiitinen selventää.

Tiihosen väitöskirjan mukaan paikallisesti annosteltavien valmisteiden käyttö onkin lähes kaksinkertaistunut 2000-luvun aikana.

Kelan tilastot kertovat, että hormonilääkityksen käyttäjien määrä lähti jälleen nousuun vuonna 2009.

Viimeisimmät tiedot ovat vuodelta 2011, jolloin Kela korvasi vaihdevuosihormonivalmisteita lähes 370 500 naiselle. Hormoneja kuitenkin käytetään eri tavalla kuin ennen.

- Aikaisemmin oli tavallaan putki, että kun vaihdevuodet alkoivat, niin aloitettiin lääkitys, jota käytettiin hamaan hautaan asti. Nykyään vain oirehtivat naiset näyttäisivät hyötyvän eniten lääkityksestä, ja sitä käytetään aiempaa pienemmällä annostuksella, niin kauan kuin on tarpeen. Välillä potilas voi kokeilla, pärjääkö jo ilman lääkitystä. Näillä ohjeilla hoidon riskit ovat pienet hyötyihin nähden, Hurskainen sanoo.

Luomulla pääsee pitkälle

Sekä Alanko, Hurskainen että Tiitinen vakuuttavat, että hormonikorvaushoito on turvallinen ja tehokas tapa hoitaa vaihdevuosioireita, kun annostelu on kohdallaan. Heillä on kuitenkin myönteisiä kokemuksia myös vaihtoehtomenetelmistä.

- Tiedetään, että urheilu lisää endorfiineja elimistössä, jotka helpottavat oireita. Jotkut potilaat hoitavat itseään myös kasvipohjaisilla estrogeenituotteilla, joita saa reseptivapaasti apteekeista ja luontaistuotekaupoista, Alanko kertoo.

Soija ja marjat sisältävät kasviestrogeenejä. Hurskainen ei näe niiden käyttöön estettä, vaikka hyödyistä ei ole painavaa tieteellistä näyttöä.

- Tämä on tutkimuksellisesti hankala alue, mutta jotkut potilaat sanovat, että hyötyvät ihan selvästi luonnontuotteista. Näyttöä ei ole sen enempää kuin plasebollakaan, mutta kolmekymmentä prosenttia saa siitäkin avun. Tietysti aina kannattaa miettiä, saako rahoilleen vastinetta.

Plasebovaikutus on lumevaikutus, joka perustuu psykologisiin tekijöihin.

Kotikonsteja kannattaa kokeilla

Hurskainen muistuttaa, että menopaussin oireista kärsivillä naisilla on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa omaan oloonsa.

- Useimmat potilaat saavat helpotuksen painonlaskulla, terveellisellä ruokavaliolla ja liikunnalla. Eräs tutkimus osoitti, että kun koehenkilöt liikkuivat kolme kertaa viikossa puolen tunnin ajan siten, että pulssi nousi yli sataan, saatiin samanlainen apu lieviin vaihdevuosioireisiin kuin hormonihoidolla.

Hikoiluoireisiin voi auttaa myös saunomisen ja mausteisen ruuan vähentäminen. Jos kuumat aallot vaivaavat öisin, kannattaa laskea makuuhuoneen lämpötilaa.

Lue seuraavaksi