Yli 100 000 tupakantumppia kerännyt pariskunta sai tunnustusta

Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat keränneet Tampereen keskustasta yli 120 000 tupakantumppia ja satoja muovikassillisia muuta roskaa ja moskaa. Maanantaina Tampereen kaupunki huomioi vapaaehtoisia siivoojia pienellä lahjakortilla ja kahvitilaisuudella.

Kotimaa
Kaija ja Ilkka Erkkilä roskapusseineen
Mauri Tikkamäki / Yle

Ilkka Erkkilä on laskenut tupakantumpit, jotka hän on vaimoineen Tampereen kaduilta ja puistoista kerännyt. Huhtikuun loppupuolella saldo oli jo 119 500 tumppia ja 368 pussia muuta roskaa.

- Lokikirjassa on reitti, mitä pitkin kuljettu, millaisia ihmisiä tavattu. Kun lähdetään liikkeelle, tavoite on kerätä 1000 tumppia per sierainpari, Ilkka Erkkilä kuvaili Tampereen Radion haastattelussa.

Vapaaehtoisesti roskia keräävät Kaija ja Ilkka Erkkilä saivat Tampereen kaupungilta tunnustusta kansalaisaktiivisuudestaan Flooran päivänä 13. toukokuuta 2013.

Esimerkin toivotaan kannustavan muitakin

Tampereen kaupunkiympäristön puhtaanapito maksaa vuosittain noin 2,5 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan myös syyssiivous. Varsinkin kaupungin keskusta-alueella myös yksityisille kiinteistöille tulee merkittäviä kuluja jalkakäytävien ja kadun puhtaanapidosta. Erkkilöiden kaltaisia kaupunkilaisia soisi olevan enemmänkin.

Huomionosoituksen luovuttivat kaupungin siisteyskampanjan vetäjä, projektipäällikkö Saara Saarteinen ja yhdyskuntapalvelujen apulaispormestari Pekka Salmi.

-Tampereen kaupunki arvostaa Kaija ja Ilkka Erkkilän kansalaisaktiivisuutta kaupungin siisteyden edistämiseksi. Erkkilät ovat jo vuosia keränneet omatoimisesti keskusta-alueelta roskia ja toimittaneet ne asianmukaisiin keräysastioihin. He ovat toiminnallaan osoittaneet, että jokainen kuntalainen voi parantaa elinympäristöään niin halutessaan, apulaispormestari Pekka Salmi totesi.

Veroeuroja tuhlaantuu töhryihin vuosittain neljännesmiljoona

Töhryjä ja graffiteja siivotaan noin 100 000 eurolla yleisten puisto- ja katualueiden osalta. Arviolta kaupunki käyttää kokonaisuudessaan noin 200 000–250 000 euroa töhryjen ja graffitien poistoon rahaa vuodessa, kun mukaan lasketaan myös muun muassa kaupungin kiinteistöjen kustannukset.

Roskaaminen ja sotkeminen ovat ikäviä ilmiöitä, joiden poistamiseen pelkästään kaupungin voimavarat eivät riitä.

Pekka Salmi

- Roskaaminen ja sotkeminen ovat ikäviä ilmiöitä, joiden poistamiseen pelkästään kaupungin voimavarat eivät riitä, Pekka Salmi totesi.

Kaupunki on järjestänyt Flooran päivänä vuosien varrella ympäristön siisteyteen liittyviä tempauksia erityisesti kaupunkilaisten omatoimisuuden kannustamiseksi. Nytkin tunnustuspalkinnolla halutaan kannustaa kaupunkilaisia omatoimisuuteen ja vastuuseen yhteisen elinympäristömme siisteydestä.