Kännykkäpelillä niskakivun kimppuun

Terveyttä edistävät pelit tekevät tuloaan myös Suomeen. Kännykkäpeli voi esimerkiksi muistuttaa istumatyöläistä taukoliikunnasta.

Kotimaa
kännykkä
Yle

Ennaltaehkäisevistä ja terveyttä edistävistä peleistä haetaan apua elintasosairauksiin.

Pelialan yritykset ja terveysala kohtaavat tiistaina Kotkassa. Mukana on muun muassa terveyspelejä tekevä lappeenrantalainen 3Bit, joka suunnittelee parhaillaan työpaikkaliikuntaan kannustavaa mobiilipeliä.

- Ajatuksena on se, että tehdään hauskoja ja hyvin lyhyitä pikku pelejä, jotka olisivat omassa kännykässä. Ne lähtevät silloin tällöin käyntiin ja innostavat taukoliikuntaan. Otan vaikka puhelimen käteen ja kosketan sillä viisi kertaa lattiaan ja kattoon mahdollisimman nopeasti, 3Bitin toimitusjohtaja Janne Parkkila selittää.

Mutta kuinka suomalainen toimistotyöläinen saadaan innostumaan taukoliikunnasta? Parkkila uskoo, että leikkimielinen kilpailu voisi olla yksi ratkaisu.

- Kyllä se yllättävän hyvin toimii, kun työporukka pelaa pelejä yhdessä. Kuka kosketti nopeiten kännykällä lattiaan ja kattoon tai kuka vatkasi kännykkään nopeiten? Siitä löytyy yllättävän hauska puoli, Parkkila sanoo. Hänen mukaansa asia on huomattu pelin testiryhmissä.

Markkinat kasvussa, rahoitus haastavaa

Janne Parkkilan mukaan terveyspelien rahoittaminen on Suomessa tällä hetkellä haasteellista, vaikka alan kasvunäkymät ovat hyvät. Liikunta- ja tukielinsairaudet vaivaavat länsimaita ja markkinat ovat laajat.

- Jo koululaiset kärsivät niska- ja hartiaseudun kivuista. Diabeteksen sekä liikunta- ja tukielinsairauksien ehkäiseminen tuo meille veronmaksajillekin säästöjä. Nyt ollaan vasta alussa. Uskon, että tämä tulee lisääntymään entistä enemmän, Parkkila viittaa hyötypelien markkinoihin.

Parkkila muistuttaa, että pelien pelaaminen on nykyään hyväksytympää, mikä on helpottanut hyötykäyttöön suunniteltujen pelien esiintuomista. Parkkila kertoo, että varsinkin Yhdysvalloissa terveyspelit ovat jo arkipäivää.

Kaakkois-Suomessa terveyspelejä tekee 3Bitin lisäksi ainakin kotkalainen Serious Games Finland.