200 ilmaista e-lehteä kirjastosta

Pääkaupunkiseudun kirjastot tarjoavat lähes 200 ulkomaista sähköistä aikakauslehteä ladattaviksi ilmaiseksi. Kokeilu on otettu innostuneesti vastaan. Palvelun käyttäminen vaatii jonkin verran tietoteknistä näppäryyttä.

Kotimaa
iPad käsissä
Yle

Vapun tienoilla avatulla palvelulla on nyt noin 6000 käyttäjää, joista jokainen on ladannut keskimäärin seitsemän lehteä. Helsingin kaupunginkirjastolle sopimuksen palveluntarjoajan kanssa neuvotellut informaatikko Marja Hjelt kehuu lehtivalikoimaa monipuoliseksi.

- Siellä on ihan kaikkea laidasta laitaan, bisnestä, uutislehteä, life styleä ja sitten hyvin laajasti eri harrastelehtiä.

Hjelt valitsi satojen tarjolla olleiden lehtien joukosta noin 200 suomalaisille kiinnostavaa lehteä. Ensimmäiseksi listalle pääsi "100 best cookies" -leivontalehti. Tarjonta hengästyttää lehtien ystävän: The Economist, Elle, Esquire, Forbes, Harper´s Bazaar, Men´s Health, National Geographic, Rolling Stone...

Suomalaiset lehdet seuraavat tilannetta

Kotimaiset aikakauslehdet eivät vielä ole mukana kirjaston e-lehtipalvelussa. Aikakauslehtien liiton hallituksen puheenjohtaja, A-lehtien toimitusjohtaja Juha Blomster kertoo alan seuraavan kehitystä kuitenkin tiiviisti.

- Tässä on tekijänoikeuskysymyksiä, jotka täytyy ratkaista joka puolella ennen kuin tällaista pystytään tekemään. Kustantajilla on erinäköisiä projekteja eri vaiheessa meneillään ja varmaan tämä on yksi tällainen polku.

Kirjaston käyttäjille e-lehdet ovat ilmaisia. Kirjasto maksaa kokeiluvaiheessa 100 euroa lehdeltä. Jos kotimaiset aikakauslehdet lähtevät mukaan kirjaston sähköiseen palveluun, kuka enää tilaa lehteä tai ostaa irtonumeroita?

- Me ei ainakaan nähdä, että nämä kanavat sinänsä kilpailee keskenään. Nämä ovat vaihtoehtoisia malleja, vaihtoehtoisia tapoja tavoittaa meidän asiakaskuntaa, arvioi Aikakauslehtien liiton hallituksen puheenjohtaja Juha Blomster.

Laajennus koko maahan ensi vuonna?

Toistaiseksi e-lehti-palvelu toimii vain pääkaupunkiseudun Helmet -kirjastoissa. Kiinnostusta on eri puolilla maata. Jos ensi vuoden hintaneuvottelut onnistuvat, voi palvelu laajeta valtakunnalliseksi.

- Meillä on perusteilla yleisten kirjastojen konsortio, joka on toiminnassa vuonna 2014. Siinä on tarkoitus tarjota kaikille yleisille kirjastoille ympäri maan mahdollisuus hankkia tätä aineistoa, kertoo toimistopäällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta.

Tumpelokäyttäjä tunnustaa: alku aina hankalaa

Helsingin kaupunginkirjaston saaman palautteen mukaan alkuvaiheen käyttäjät ovat olleet e-lehtipalveluun hyvin tyytyväisiä. Jonkin verran arvostelua on herättänyt se, että ennen lehtien lataamista käyttäjän on luotava kaksi eri tiliä.

Kirjautuminen vaatii jonkin verran tietoteknistä osaamista. Esimerkiksi tämän jutun kirjoittajalta kului reilu tunti saada molemmat kirjautumistilit toimimaan ja e-lehdet latautumaan työnantajan pöytäkoneelle. Tukevien palomuurien takia tarvittiin myös kaksi soittoa Yleisradion it-tukeen.

Lopputulos oli kuitenkin vaivan arvoinen: nyt lukemista odottavat pyöräily- ja liikuntalehdet, italialainen ruokalehti sekä kanadalainen naistenlehti. Muun muassa. Niin paljon lehtiä, niin vähän aikaa!